Popularni recepti

ekstrakt crvenog pirinca
Medicina

Fermentisani crveni pirinac

1.5kpogleda

Koja je razlika izmedju crvenog pirinca i fermentisanog crvenog pirinca?

“Red yeast rice” (fermentisani crveni pirinac) je proizvod dobijen fermentacijom pirinca pomocu specificne vrste kvasca, Monascus purpureus. Tokom fermentacije, pirinac dobija crvenu boju zbog prisustva pigmenta iz kvasca. Ovaj proizvod se cesto koristi kao dodatak ishrani ili suplement zbog svog potencijalnog pozitivnog uticaja na smanjenje holesterola.

S druge strane, “red rice” (crveni pirinac) je vrsta pirinca koja ima prirodno crvenu boju zbog prisustva pigmenata, kao sto su antocijani. Ima specifican orasasti ukus i aromu slicnu basmati pirincu.

Dakle, i fermentisani crveni pirinac i crveni pirinac imaju crvenu boju, ali se razlikuju po nacinu dobijanja i nameni. Fermentisani crveni pirinac je proizvod fermentacije pirinca kvascem i koristi se kao suplement, dok je crveni pirinac prirodno crveno obojena vrsta pirinca koja se koristi kao prehrambena namirnica.

Lek od crvenog pirinca za holesterolekstrakt crvenog pirinca

Ekstrakt crvenog fermentisanog pirinca moze pomoci u snizavanju holesterola. Glavni sastojak u ekstrakta crvenog pirinca je monakolin K, koji radi slicno kao lekovi za snizavanje holesterola. Kada se koristi, ekstrakt crvenog pirinca može smanjiti los holesterol (LDL) za 15% do 25% u roku od 6 do 8 nedelja. To takodje moze smanjiti ukupan holesterol i druge lose supstance u krvi koje su povezane sa srcanim bolestima. Ekstrakt crvenog fermentisanog pirinca takodje moze poboljsati zdravlje krvnih sudova i smanjiti rizik od srcanih problema. Vazno je napomenuti da je ekstrakt crvenog fermentisanog pirinca obicno siguran za upotrebu, ali treba biti oprezan ako koristite druge lekove. Uvek je najbolje da se konsultujete sa lekarom pre nego sto pocnete koristiti ekstrakt crvenog pirinca ili bilo koji drugi dodatak ishrani.

Crveni pirinac kapsule

Kapsule crvenog fermentisanog pirinca sadrze ekstrakt ili prah dobijen fermentacijom crvenog pirinca. Osim toga, mogu sadrzati i druge dodatne sastojke kao sto su koenzim Q10 ili omega-3 masne kiseline, koji se cesto dodaju kako bi se poboljsala njihova apsorpcija i opsta korist. Iako specificna dnevna doza nije eksplicitno navedena u istrazivanju, prema preporukama vecine brenda koji se prodaje na trzistu, preporucuje se uzimanje izmedju 1.200–2.400 mg crvenog fermentisanog pirinca dnevno, podeljeno u dva do cetiri obroka. Apsolutno, doze crvenog fermentisanog pirinca mogu varirati zavisno o individualnim potrebama i karakteristikama svake osobe. Stoga je izuzetno vazno posavetovati se sa zdravstvenim strucnjakom, posebno ako vec uzimate druge lekove. Komponente u crvenom fermentisanom pirincu mogu da interaguju s odredjenim lekovima, posebno s onima koji su takodje namenjeni za snizavanje holesterola, kao sto su statini. Interakcije lekova mogu uticati na efikasnost ili sigurnost terapije, stoga je vazno da vas lekar bude upoznat sa svim lekovima koje uzimate, ukljucujuci dodatke ishrani poput crvenog fermentisanog pirinca.

Koji lekovi interaguju sa kapsulama crvenog pirinca?

Trenutno je prikazan popis od 257 lekova koji su poznati da interaguju sa ekstraktom crvenog pirinca. Od toga 49 znacajnih interakcija lekova 207 umerenih interakcija lekova 1 manja interakcija lekova.

Ekstrakt crvenog pirinca sa ciklosporinom ili eritromicinom-Visoko rizicno

Kombinacija ekstrakta crvenog pirinca i ciklosporina ili eritromicinom se generalno ne preporucuje. Ove kombinacije mogu povecati rizik od nuspojava kao sto su ostecenje jetre i retko, ali ozbiljno stanje koje se naziva rabdomioliza, a koje ukljucuje razgradnju misicnog tkiva. Ciklosporin se cesto koristi nakon transplantacije bubrega, srca, jetre ili drugih organa kako bi se sprecilo odbacivanje transplantiranog organa. Takodje se moze koristiti za lecenje autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza, iscaseni zglobovi ili Kronova bolest. Eritromicin je antibiotik koji pripada klasi makrolida. On se koristi za lecenje različitih bakterijskih infekcija, uključujuci respiratorne infekcije, kozne infekcije, infekcije uva, sinusne infekcije, infekcije genitalnog trakta i digestivne infekcije.

Kupiti ga ili ne kupiti ga?ekstrakt crvenog pirinca

Na svoju ruku, ne. Ekstrakt crvenog pirinca jeste dobro istrazen i dokazano je da moze imati korisne efekte na snizavanje nivoa holesterola i podrsku zdravlju srca. Mnoge kliničke studije su pokazale da redovna upotreba ovog suplementa moze doprineti smanjenju ukupnog holesterola, posebno LDL (loseg) holesterola. Ali ekstrakt crvenog pirinca nije bombona (iako bombona nije najzdravija) i ne preporucuje slepo kupovati bez prethodne konsultacije sa lekarom. Jedan od razloga je ozbiljna interakcija sa odredjenim lekovima, kao sto sam vec navela.

ostavite odgovor