Popularni recepti

čovekov najbolji prijatelj
Zdravlje

Naši krzneni prijatelji i zdravo srce

821pogleda

Istraživanje veze između posedovanja ljubimaca i kardiovaskularnih rizika

Vekovima su ljubimci bili cenjeni saputnici, donoseći radost, ljubav i vernost u naše živote. Ali da li ste znali da posedovanje ljubimca, posebno psa, takođe može imati dubok uticaj na vaše kardiovaskularno zdravlje? Pridružite nam se dok istražujemo fascinantnu vezu između posedovanja ljubimaca, posebno druženja sa psima, i kardiovaskularnih rizika.

Veza između ljubimaca i njihovih vlasnika

Veza između ljudi i životinja je jedinstvena i posebna. Ljubimci, posebno psi, pružaju nepokolebljivo društvo i bezuslovnu ljubav, što može duboko uticati na naše ukupno blagostanje. Dok se suočavamo sa složenošću modernog života, prisustvo krznenog prijatelja može doneti utehu, smanjiti stres i povećati socijalnu interakciju.

Smanjeni kardiovaskularni rizik

Nedavna naučna istraživanja su otkrila intrigantnu povezanost između posedovanja ljubimaca, posebno pasa, i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja sugerišu da veza koju formiramo sa našim četvoronožnim prijateljima može imati pozitivan uticaj na naše kardiovaskularno zdravlje, doprinoseći zdravijem srcu i dužem životu. Više o tome pročitajte OVDE

Redovna fizička aktivnost i povećana aktivnosttrčanje psom

Posedovanje psa često podrazumeva svakodnevne šetnje, vreme za igru i vežbanje. Ova povećana fizička aktivnost može imati značajne kardiovaskularne benefite. Redovno šetanje psa ili učešće u aktivnim igrama ne samo da koristi vašem krznenom prijatelju, već i čini da vam ubrza metabolizam. Redovno vežbanje pomaže održavanju zdrave telesne težine, snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Smanjenje stresa i kontrola krvnog pritiska

Interakcija sa ljubimcima pokazala je efekte smanjenja stresa, što dovodi do nižeg nivoa krvnog pritiska. Samo milovanje psa otpušta oksitocin, hormon povezan sa opuštanjem, istovremeno smanjujući nivoe kortizola, hormona stresa. Smanjenjem stresa i razvijanje osećaja mira, u prisustvo voljenog ljubimca može pozitivno uticati na krvni pritisak i doprineti zdravijem kardiovaskularnom sistemu.

Socijalna podrška i emocionalno blagostanje

Ljubimci, posebno psi, pružaju društvo i emocionalnu podršku, što može ublažiti osećaj usamljenosti i unaprediti mentalno blagostanje. Socijalna podrška koju pruža ljubimac može imati značajan uticaj na naše emocionalno i psihološko zdravlje. Snažno emocionalno blagostanje tesno je povezano sa kardiovaskularnim zdravljem, jer smanjuje rizik od stanja poput depresije i anksioznosti, koji su povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti.

Pozitivni efekti na celu porodicu

Benefiti posedovanja ljubimaca se protežu i na porodicu. Studije su pokazale da porodice sa ljubimcima, posebno deca, doživljavaju poboljšano emocionalno blagostanje i smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti. Odrastanje uz ljubimca neguje osećaj odgovornosti, empatije i druželjubivosti, što doprinosi zdravijem načinu života i kardiovaskularnom blagostanju još od najranijeg uzrasta.

Terapija uz podršku životinjasina i psa

1953. godine, američki psiholog, profesor Boris Levinson, primetio je da se povučeno dete koje je lečio, otvorilo prema njegovom psu, što je dovelo do slučajnog otkrića mogućnosti korišćenja psa u terapiji. Prvobitno je odbacio tu ideju, ali kasnije, 1961. godine, napisao je članak pod nazivom “Pas kao “ko-terapeut””, koji je kasnije prezentovao na sastanku Američkog psihološkog udruženja. Terapija uz podršku životinja sada je široko prihvaćena i koristi se širom sveta kako bi se unapredili i dopunili benefiti tradicionalne psihološke terapije. Više o tome pročitajte OVDE

Lekovita moć veze između čoveka i životinje

Iako se tačni mehanizmi povezanosti između posedovanja ljubimaca i kardiovaskularnog zdravlja još uvek istražuju, dokazi sugerišu da veza između čoveka i životinje igra ključnu ulogu. Ljubav, druženje i fizička aktivnost povezani sa posedovanjem ljubimca, posebno pasa, mogu dovesti do zdravijeg srca i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Međutim, važno je napomenuti da posedovanje ljubimca ne treba posmatrati kao zamenu za druge mere smanjenja kardiovaskularnih rizika, kao što su održavanje zdrave ishrane, redovna vežba i traženje medicinskog saveta kada je potrebno. Prisustvo ljubimca treba da bude deo sveobuhvatnog pristupa kardiovaskularnom zdravlju.

Dakle, ako razmišljate o dodavanju dlakavog prijatelja svojoj porodici, zapamtite da ne dobijate samo saputnika, već potencijalno poboljšavate i svoje kardiovaskularno zdravlje. Zagrlite ljubav i vernost ljubimca i pustite da vaše srce i njihovo kucaju u harmoniji dok zajedno koračate ka poboljšanom blagostanju.

ostavite odgovor