Popularni recepti

caj za heliko bakteriju iskustva
Piće

Crni caj za sta je dobar?

835pogleda

Benefiti crnog cajadevojka pije caj

Crni caj za sta je dobar? Za šta nije, to je pravo pitanje! Crni čaj je jedan od najpopularnijih napitaka sirom sveta, poznat po svojoj bogatoj istoriji i raznovrsnim koristima za zdravlje. Iako se često potcenjuje zbog svog specifičnog gorkog ukusa, koji neki ljudi ne preferiraju, crni čaj zapravo pruza sirok spektar benefita koji bi svakako trebali biti uzeti u obzir. Hajde da pomenemo neke od njih!

Podržava zdravlje srca: Prevencija srčanog udara

Istraživajuću razne studije, naišla sam na to da svaka podržava činjenicu da flavonoidi iz crnog čaja utiču pozitivno na zdravlje srca. Flavonoidi koji se nalaze u čaju su vrsta antioksidansa koji mogu smanjiti rizik od raznih srčanih bolesti.

Doziranje:Prema istraživačima, svaka šolja crnog čaja (približno 236,6 ml) koju konzumirate dnevno može biti povezana sa prosečno 4% manjim rizikom od smrtnosti od  bolesti srca, 2% manjim rizikom od srčanog udara, 4% manjim rizikom od moždanog udara i 1,5% manjim rizikom od smrtnosti od svih uzorka! Crni caj za sta je dobar? Za održavanje zdravog srca, i produžavanje životnog veka sigurno jeste!

Smanjuje nivo šećera u krvi: Prevencija dijabetesa

Jedna studija je istraživala kako konzumiranje crnog čaja može uticati na nivo šećera u krvi nakon obroka. Rezultati studije su pokazali da konzumiranje crnog čaja može smanjiti nivo šećera u krvi nakon obroka. U jednom dobro osmišljenom istraživanju, učesnici su konzumirali visokošećerni napitak zajedno s niskom ili visokom dozom crnog čaja ili placebo. Osobe koje su pile nisku ili visoku dozu crnog čaja imale su značajno niži  nivo šećera u krvi u poređenju s osobama koje su pile placebo.Ova studija pokazuje da konzumiranje crnog čaja može imati povoljan uticaj na nivo šećera u krvi nakon obroka i odgovor insulina u organizmu. Konkretno, rezultati su ukazali da crni čaj može smanjiti  nivo šećera u krvi, što može biti korisno u prevenciji komplikacija povezanih s visokim nivoom šećera, kao što su dijabetes tipa 2.

Sprečava gojaznost

Gojaznost je široko rasprostranjena i ozbiljna zdravstvena problema širom sveta. Međutim, crni čaj može biti koristan u borbi protiv gojaznosti. Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u crnom čaju i imaju važnu ulogu u smanjenju telesne težine. U poređenju sa zelenim čajem, crni čaj sadrži efikasnije polifenole koji imaju pozitivan efekat na regulaciju telesne težine. Studije ukazuje na to da polifenoli crnog čaja imaju potvrđenu sposobnost borbe protiv gojaznosti. Njihovo dejstvo se ogleda u inhibiciji varenja i apsorpcije lipida i šećera, stimulišući metabolizam lipida i blokirajući patološke procese gojaznosti putem smanjenja oksidativnog stresa. Ova istraživanja su pokazala da polifenoli crnog čaja imaju anti-gojaznu aktivnost bez značajnih neželjenih efekata. S obzirom na ove rezultate, može se zaključiti da konzumacija crnog čaja može biti korisna u prevenciji i smanjenju gojaznosti.

Kao što rekoh, crni caj za sta je dobar? Dobar je za srčane bolesnike, ili ljude koji žele da preventiraju razvoj srčanih oboljenja, dobar je za prevenciju dijabetesa, i naravno, ono što je mlađoj populaciji najbitnije, sprečava gojaznost!

Saveti za kupovinu pravog crnog čajaprodavnica crnog caja

Specijalizovane prodavnice čaja: Posetite specijalizovane prodavnice čaja koje nude  širok izbor crnih čajeva. Ovi prodavci često imaju stručno osoblje koje može pružiti preporuke i savete o različitim sortama crnog čaja.

Proverite sadržaj šećera: Obavezno proverite deklaraciju na pakovanju kako biste saznali da li sadrži dodate šećere. Mnoge marke već pripremljenog čaja mogu sadržavati visok nivo šećera. Ako želite izbeći  dodat šećer, potražite čajeve koji su označeni kao nezaslađeni ili prirodno bez šećera dodataka.

Proverite poreklo čaja: Pokušajte da saznate gde je čaj proizveden. Na primer, Šri Lanka (ranije poznato kao Cejlon). Šri Lanka je poznata po proizvodnji čaja i ima nekoliko regija koje su idealne za uzgajanje crnog čaja. Takođe i Nepal se sve više ističe kao proizvođač visokokvalitetnih čajeva, uključujući crni čaj.

ostavite odgovor