Popularni recepti

srecna zena
Zdravlje

Vaginalni probiotici u lečenju bakterijske vaginoze

1.5kpogleda

Vaginalna flora je složen ekosistem mikroorganizama koji žive u vagini. Kada ova flora postane narušena, mogu se javiti različite vaginalne infekcije i neprijatni simptomi. Da li vaginalni probiotici, poput Lactobacillusa, pomažu u održavanju zdrave ravnoteže vaginalne flore?

Vaginalni probiotici: zašto su postali sve popularniji?

Postoji nekoliko razloga za ovu sve veću popularnost i interes za ove proizvode.

Sve veći broj žena postaju svesne važnosti održavanja zdrave vaginalne flore. One smatraju da vaginalni probiotici pružaju podršku održavanju ravnoteže dobrih bakterija u vagini, poput Lactobacillusa, koji su ključni za zdravlje vaginalne mikroflore. Smatraju da ovi probiotici mogu pomoći u sprečavanju ili ublažavanju uobičajenih problema kao što su bakterijska vaginoza i gljivične infekcije. Sve više žena se okreće prirodnim i holističkim pristupima zdravlju. Vaginalni probiotici predstavljaju prirodan način za podršku vaginalnom zdravlju bez upotrebe jakih hemikalija ili antibiotika. Mnoge žene preferiraju ove prirodne alternative kako bi očuvale ravnotežu vaginalne flore na prirodan i blag način. Ukratko, žene sve više koriste vaginalne probiotike zbog njihove sposobnosti da održe zdravu vaginalnu floru, podrže opšte zdravlje žene i pruže prirodnu alternativu za očuvanje vaginalnog zdravlja. Ovi proizvodi su postali popularni među ženama koje žele da se brinu o svom zdravlju na prirodan i holistički način.

Da li su efikasni, ili je to samo bacanje novca?vaginalni probiotici

Sprovedena je jedna naučna studija koja je istraživala mogućnost lečenja bakterijske vaginoze pomoću Lactobacillusa. U ovoj studiji je učestvovalo 60 žena koje su imale dijagnozu bakterijske vaginoze. Istraživanje je bilo organizovano kao dvostruko ispitivanje. Žene su nasumično podeljene u dve grupe – jedna grupa je primala liofilizovani Lactobacillus acidophilus, dok je druga grupa primala placebo.

Lactobacilli koji su korišćeni u ovom tretmanu su proizvodili supstancu nazvanu H2O2. Nakon završetka tretmana, rezultati su pokazali da 16 od 28 žena koje su primile lactobacilluse imaju normalne rezultate vaginalnog brisa, dok nijedna od 29 žena iz placebog grupe nije pokazala poboljšanje. Važno je napomenuti da su sve žene imale prisustvo bakterija koje se nazivaju Bacteroides na početku studije. Međutim, nakon tretmana, kod 12 od 16  žena je primećeno da se nivo Bacteroides bakterija smanjio.

Postojeći rezultati ove studije ukazuju na potencijalnu korist Lactobacillusa u lečenju bakterijske vaginoze.

Takođe, novija studija iz 2022 godine ukazuje na to da vaginalni probiotici imaju efekat na lečenje vaginoze. Prema rezultatima istraživanja, upotreba probiotika ima određeni efekat u sprečavanju napredovanja vaginoze i lečenju bakterijske vaginoze . Ovi rezultati podržavaju ideju da probiotici mogu biti korisni u održavanju zdravlja vaginalne flore i tretiranju određenih vaginalnih infekcija.

Zaključak

Iako postoje neke studije koje sugerišu da su vaginalni probiotici efikasni u lečenju određenih stanja kao što je bakterijska vaginoza, važno je napomenuti da još uvek postoji nedostatak i obuhvatnih istraživanja koja bi definitivno potvrdila njihovu efikasnost. Na osnovu dostupnih informacija, može se zaključiti da upotreba vaginalnih probiotika može biti korisna u prevenciji i lečenju bakterijske vaginoze. Studije su pokazale da probiotici mogu pomoći u uspostavljanju zdrave vaginalne flore, suzbijanju rasta štetnih bakterija i održavanju ravnoteže vaginalne mikrobiote. Međutim, treba napomenuti da svaka osoba može reagovati drugačije na terapiju, pa je važno konsultovati se sa stručnjakom za zdravlje pre donošenja odluke o odabiru tretmana. Antibiotici su takođe često korišćeni za lečenje bakterijske vaginoze i mogu biti efikasni u određenim slučajevima. Međutim, postoji zabrinutost da prekomerna upotreba antibiotika može dovesti do razvoja rezistencije bakterija i narušavanja prirodne ravnoteže vaginalne flore. Zbog toga se preporučuje da se antibiotici koriste samo kada su apsolutno neophodni i pod nadzorom medicinskog stručnjaka.

ostavite odgovor