Popularni recepti

kokosovo ulje
Zanimljivosti

6 načna da iskoristite kokosovo ulje

691pogleda

Da li vam je ikada palo na pamet kako je jedan sastojak u prirodi tako raznolik i koristan na toliko različitih načina? Kokosovo ulje je upravo takvo čudo prirode koje nas inspiriše svojom svestranošću i korisnošću. Bez obzira da li ste kuvar, ljubitelj prirodne nege ili jednostavno želite unaprediti svoj svakodnevni život, kokosovo ulje je tu da vam pruži neverovatne mogućnosti. U ovom članku ćemo vam predstaviti 10 jednostavnih načina kako iskoristiti kokosovo ulje i uživati u njegovim neverovatnim svojstvima. Pripremite se da otkrijete prirodno rešenje za zdravlje i lepotu koje će vas oduševiti i inspirisati da uvedete kokosovo ulje u svoju svakodnevnu rutinu.

Hidrantna kremakokosova krema

Sa svojim prirodnim svojstvima prodora u dublje slojeve kože, kokosovo ulje pruža intenzivnu hidrataciju koja traje. Bez ikakvih veštačkih sastojaka ili teških hemikalija, ono hrani kožu iznutra, čineći je mekom, elastičnom i podmlađenom. Nanesite kokosovo ulje na telo nakon tuširanja ili kupanja i osetite kako se njegova svilenkasta tekstura upija u vašu kožu. Osvežavajući miris kokosa će vas umiriti i podići vaše raspoloženje. Uz redovnu upotrebu, primetićete kako se suva koža transformiše u blistavu i meku.

Piling za usne i kožupiling

Jednostavan i prirodan piling koji možete napraviti kod kuće. Pomešajte kokosovo ulje i smeđi šećer kako biste stvorili osvežavajući piling za usne i kožu. Kombinacija kokosovog ulja i smeđeg šećera čini savršen duo za eksfolijaciju i uklanjanje mrtvih ćelija kože. Kokosovo ulje će hidrirati kožu i ostaviti je mekom i nahranjenom, dok će šećer nežno ukloniti suvišne slojeve kože, otkrivajući blistavi sjaj ispod.

Čuvar drvenog nameštaja

Nanesite malu količinu kokosovog ulja na meku krpu i nežno pređite preko površine drvenog nameštaja. Pustite da ulje prodre u drvo, pružajući mu hidrataciju i obnavljajući njegovu prirodnu lepotu. Ovo će vam pomoći da održite vaš nameštaj sjajnim i otpornim na prašinu, čineći ga dugotrajnim i estetski privlačnim.Uživajte u prirodnom sjaju vašeg drvenog nameštaja uz pomoć kokosovog ulja. Osim što će vaš prostor izgledati elegantno, osetićete mirisnu notu tropskog raja svaki put kada se približite svojim predivnim drvenim komadima.

Losion za brijanjebrijac

Kokosovo ulje će delovati kao kvalitetna krema za brijanje, pružajući vam glatko klizanje brijača po koži. Osim toga, njegove prirodne hidratantne osobine će negovati i hidrirati vašu kožu tokom samog brijanja, čineći proces prijatnijim i sprečavajući mogućnost iritacija ili isušivanja kože. Ne samo da ćete dobiti blistavo glatke noge, već ćete takođe uživati u hidriranoj koži koja izgleda zdravo i negovano.

Smanjuje salo na stomaku

Istraživači su pratili žene koje su se pridržavale dijeta s ograničenim unosom kalorija. One koje su svakodnevno uzimale 2 kašike (30 ml) kokosovog ulja i primetile su smanjenje obima struka, dok je grupa koja je konzumirala sojino ulje primetila blagi porast. Ovi rezultati sugerišu da kokosovo ulje može biti korisno u smanjenju masnog tkiva na stomaku. Dodavanje ovog ulja u ishranu može pomoći u postizanju vitkijeg struka i smanjenju rizika od bolesti povezanih sa nakupljanjem masnog tkiva na tom području.

Studija: Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity – PubMed (nih.gov) 

Kupka od kokosovog uljakupka od kokosovog ulja

Uživajte u luksuznom spa doživljaju kod kuće sa sopstveno napravljenim kupkama. Jednostavno sipajte šolju kokosovog ulja i dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja po vašem izboru u vodu dok se kad puni. Kada uđete u kadu, toplina vode će omogućiti da se kokosovo ulje rastopi i ravnomerno rasporedi po vodi. Ovo će pružiti hidrataciju i omekšavanje kože tokom kupanja, a esencijalno ulje će pružiti aromaterapeutski efekat i doprineti vašem opuštanju.

ostavite odgovor