Popularni recepti

eterično ulje limuna
Zdravlje

Eterično ulje limuna

1kpogleda

Dva najjača benefita eteričnog ulja limuna: Sprečavanje akni i potencijal u tretmanu Alchajmerove bolesti

Eterično ulje limuna, dobijeno je iz kore limuna. Postalo je popularna tema u oblasti alternativne medicine i aromaterapije zbog njegovih potencijalnih lekovitih svojstava. Ovo ulje ima različite primene, od pomoći u ublažavanju simptoma anksioznosti do smanjenja upala i edema. Međutim, ono što ga čini izuzetno inspirativnim je njegova mogućnost da poboljša kognitivne funkcije i uspori progresiju Alchajmerove bolesti, što je istaknuto u nedavnoj studiji. U ovom tekstu, istražićemo detaljnije ovo neverovatno ulje i kako ga možete koristiti u svakodnevnom životu.

Šta je eterično ulje limuna, i kako se dobija?destilacija limuna

Eterično ulje limuna se dobija procesom hladnog ceđenja ili destilacije kore limuna. Hladno ceđenje je proces u kojem se kora limuna stavlja u prese koje će je polako ceđenjem osloboditi ulja. Ovaj proces je sporiji i manje efikasan u odnosu na destilaciju, ali omogućava proizvodnju visokokvalitetnog ulja koje zadržava sve prirodne sastojke i miris. Destilacija se obavlja tako što se kora limuna stavi u parnu destilatoriju, gde se zagreva voda koja isparava i nosi sa sobom eterično ulje limuna u kondenzator, gde se hladi i pretvara u tečnost. Ovaj proces je brži, ali može dovesti do gubitka nekih prirodnih sastojaka i mirisa limuna. Nakon proizvodnje, ulje se skladišti u tamnim i zatvorenim bocama kako bi se sačuvala njegova kvaliteta i sprečilo oksidacija.

Da bi se dobilo jedan litar eteričnog ulja limuna, potrebno je oko 2-3 kilograma sveže kore limuna. Ovo je samo okvirna brojka, jer količina ulja koja se dobija zavisi od mnogih faktora, kao što su kvaliteta limuna, metoda ekstrakcije i uslovi skladištenja.

Kako koristiti eterično ulje limuna za prirodni sjaj kožeeterično ulje limuna za kožu

Eterična ulja su postala popularan izbor za negu kože, a jedno od najčešće korišćenih ulja je eterično ulje limuna.

Ovo ulje može imati nekoliko koristi za kožu, uključujući smanjenje masnoće kože i sprečavanje akni. Takođe utiče na zatezanje pora na koži, čineći ih manje vidljivima. Osim toga, limunovo ulje ima antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju infekcija na koži. Ovo je sve dokazano studijom koja je ispitivala uticaj eteričnog ulja limuna na kožu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5435909/

Iako eterično ulje limuna može biti korisno za kožu, važno je paziti kako se koristi.
Njegova koncentracija može biti previše jaka za kožu ako se koristi nerazblaženo, što može dovesti do iritacije. Stoga se preporučuje razređivanje eteričnog ulja limuna u baznom ulju prije nanošenja na kožu.

Kako razrediti eterično ulje limuna?

Eterično ulje limuna se može razrediti u baznom ulju pre nanošenja na kožu. Neka od najčešće korišćenih baznih ulja su bademovo ulje, jojoba ulje, kokosovo ulje, avokadovo ulje, maslinovo ulje i suncokretovo ulje. Kako bi razredili eterično ulje limuna, možete upotrebiti neko od ovih baznih ulja. Za početak, preporučujemo bademovo ulje, jer je blago i dobro se apsorbuje u kožu. Da biste razredili eterično ulje limuna, pomešajte oko 5 kapi eteričnog ulja limuna sa 1 kašičicom baznog ulja. Nakon što se eterično ulje razblaži u baznom ulju, može ga nanositi na kožu. MEĐUTIM treba  paziti da se mešavina ne nanosi na otvorene rane ili opekline jer to može izazvati iritaciju. Možete pronaći bazna ulja u prodavnicama zdrave hrane, prodavnicama kozmetike i online prodavnicama.

Eterično ulje limuna i Alchajmerova bolestdete pomaze baki

Nedavno istraživanje je pokazalo da limunovo eterično ulje može imati potencijal u tretmanu Alchajmerove bolesti.

Alchajmerova bolest je progresivno neurodegenerativno stanje koje se karakteriše gubitkom pamćenja i kognitivnih funkcija. Nedostatak efikasnih terapija za ovu bolest naglašava potrebu za novim terapijskim pristupima. Upravo tu dolazi u igru eterično ulje limuna. Studija je ispitivala efekte eteričnog ulja limuna na kognitivnu disfunkciju uzrokovanu Alchajmerovom bolešću. Istraživači su otkrili da je primena ulja limuna poboljšala pamćenje i povećala gustinu sinapsi u mozgu miševa sa Alchajmerovom bolešću. Ovi rezultati ukazuju na potencijal eteričnog ulja limuna u lečenju kognitivnih poremećaja povezanih sa Alchajmerovom bolešću.

Studija: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32392535/

ostavite odgovor