Popularni recepti

eterična ulja
Zdravlje

Kako prepoznati prava eterična ulja

2.5kpogleda

Eterična ulja: šta treba da znate

Dakle, postoji velika razlika između pravih i lažnih eteričnih ulja. Prava eterična ulja su ona koja se dobijaju prirodno, uglavnom putem procesa destilacije ili hladnog ceđenja, iz različitih delova biljke. Na taj način se dobijaju ulja sa pravom aromom i lekovitim svojstvima.

Lažna eterična ulja: kako ih prepoznati i zaštititi sebe

Lažna ulja su obično sintetička ulja koja su napravljena u laboratoriji. Osim sintetičkiheterična ulja ulja, postoje i “prirodna” ulja koja su razblažena drugim sastojcima kako bi se smanjila cena proizvodnje.

Ova ulja mogu biti manje efikasna od čistih eteričnih ulja i mogu čak biti i opasna za korišćenje ako nisu razblažena na pravi način. Ona nemaju ista lekovita svojstva kao prava ulja i njihova aroma može biti veštačka i neprirodna. Važno je obratiti pažnju na kvalitet ulja koje kupujemo, jer mnoga ulja na tržištu mogu biti falsifikovana i sadržati aditive ili druge supstance koje mogu biti štetne po zdravlje. Kupovina od renomiranih proizvođača i prodavaca može nam pomoći da budemo sigurni u kvalitet ulja koje koristimo. Kada kupujete eterična ulja, bitno je obratiti pažnju na njihov kvalitet. Prava eterična ulja su 100% čista, nerafinisana i visokog kvaliteta. Međutim, postoje i falsifikati koji se prodaju pod nazivom “terapeutska” ili “sertifikovano čista terapeutska”, ali ne postoji organizacija koja potvrđuje njihov kvalitet. Dakle, ukoliko ne vidite oznaku “100% čisto eterično ulje”, to može biti znak da je proizvod lošeg kvaliteta. Kvalitetno eterično ulje može biti malo skuplje, ali vredi investirati u njih zbog njegovog terapijskog dejstva i dugoročnih koristi za zdravlje i dobrobit.

Zašto su prava eterična ulja skupa?

Eterična ulja mogu biti skupa, ali postoji nekoliko faktora koji utiču na njihovu cenu.latice

Jedan od najvažnijih faktora je koliko se sirovog materijala koristi da bi se dobio određeni broj mililitara ulja. Na primer, za 5 mililitara ružinog ulja potrebno 105 kilograma ružinih latica, što ga čini jednim od najskupljih ulja na tržištu. Od drveta kedra dobija se esencijalno ulje koje se često koristi u parfemima i mirisnim svećama. Za dobijanje samo jednog mililitra ovog ulja potrebno je oko 50 kilograma drveta. Zato je esencijalno ulje kedra često skupo i može biti do nekoliko desetina puta skuplje od nekih drugih ulja koja se lako dobijaju iz drugih biljaka. Tako da logično je da prava, čista esencijalna ulja budu skuplja od sintetičkih alternative.

Šta je važno znati pri kupovini eteričnih ulja: saveti za sigurnu kupovinuaromaterapeut

Prilikom kupovine eteričnih ulja, najbolje je da se obratite nekom aromaterapeutu ili školi aromaterapije u vašoj blizini. Oni bi trebali imati dobre dobavljače i kontakte, što će vam pomoći da kupite kvalitetna eterična ulja. Ako ne znate gde da kupite, nemojte se stiditi da ih pitate. Nabavite njihove brojeve telefona na internetu. Pitajte aromaterapeuta ili školu aromaterapije za savet o tome gde da kupite eterična ulja. Ovo je važno, jer ako kupujete na svoju ruku, može biti skupo i riskantno. Dakle, prvo se obratite stručnjaku za savet, a zatim kupujte eterična ulja od proverenih prodavaca.

Prilikom kupovine eteričnih ulja, obratite pažnju na naziv biljke na etiketi. Ako je na etiketi navedeno samo ime biljke, a ne i latinski naziv, to može biti znak da je ulje manjeg kvalitete. Takođe, ulje može biti razblaženo drugim uljima ili hemikalijama.

Obavezno obratite pažnju na cenu. Naprimer ulje lavande se ne može proizvesti jeftino jer je potrebno 200-250 kg lavande da bi se dobilo samo 1 kg ulja lavande. Zbog toga, ako vidite da se prodaje jeftino, to može biti znak da je proizvod falsifikat ili da je proizvodnja ulja obavljena na neetičan način. Važno je paziti na kvalitet i pronaći pouzdanog dobavljača.

ostavite odgovor