Popularni recepti

borovnice,kupine,brusnice
Hrana

Najjači antioksidansi: borovnice, kupine i brusnice

960pogleda

Zašto se borovnice, kupine i brusnice ubrajaju pod najjačim antioksidansima na svetu

Ukoliko tražite idealan način da poboljšate svoje zdravlje, potrebno je pronaći hranu bogatu antioksidansima i hranjivim materijama. Kao što smo već pisali, antioksidansi i zdravlje su usko povezani. Ako ste ikada razmišljali o dodavanju nekog voća u svoju ishranu, borovnice, kupine i brusnice su definitivno izbor koji bi trebali uzeti u obzir.

Studija

Prema studiji USDA (U.S Department of Agriculture) borovnice, brusnice, i kupine su voće koje sadrži najviše antioksidanasa. ‘’Među analiziranim voće, povrćem, i orašastim plodovima, svakoj namirnici je izmerena antioksidativna koncentracija, kao i antioksidativni kapacitet po obroku. Brrusnice, borovnice i kupine su rangirane najviše, među proučavanim voćem’’

izvor: https://www.cabi.org/nutrition/news/12745 

Borovnice

Borovnice nisu samo ukusne, već su i jedan od najmoćnijih antioksidanasa koji postoji!borovnice

Ove male plodove prirode možemo nazvati pravim “čistačima” našeg tela jer neutrališu štetne molekule koje uzrokuju stres i upale. Njihova tamna, plava boja potiče od antocijana, prirodnih pigmenta koji su zapravo snažni antioksidansi. Ali to nije sve – borovnice sadrže i visok udeo vitamina C, koji ima snažna svojstva u borbi protiv oksidativnog stresa u našem telu. Osim toga, borovnice su izvrstan izvor prehrambenih vlakana, što ih čini idealnom namirnicom za regulisanje probave i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Borovnice su bogat izvor polifenola, posebno antocijana. Epidemiološke studije pokazuju da je hrana bogata antocijanima, uključujući borovnice, povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

studija: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31776541/ 

Srce je motor našeg tela i ono treba da bude na prvom mestu kada govorimo o zdravlju. Zato je važno da se posvetimo prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Borovnice su jedan od saveznika u ovom procesu, jer su bogate antioksidansima, a posebno antocijaninima koji mogu sprečiti dislipidemiju (dislipidemija je medicinski termin koji se odnosi na abnormalne nivoe lipida u krvi. To može uključivati povišene nivoe LDL (lošeg) holesterola, smanjenje nivoa HDL (dobrog) holesterola i/ili povišene nivoe triglicerida). Možemo da zaključimo da su borovnice pravi mali antioksidansi za srce!

Kupine

Pored antioksidanasa, kupine su takođe bogate vitaminom A i Kkupine

Vitamin A, takođe poznat kao retinol, je važan za održavanje zdrave kože, vida i imunološkog sustava. Takođe, vitamin A igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih ćelija te u podršci zdravlju kostiju i reproduktivnog sustava. Kupine su bogate vitaminom A, koji se nalazi u njihovoj karakterističnoj tamnoj boji. Ovaj vitamin pomaže u održavanju zdravlja kože, sprečava razvoj očnih bolesti poput degeneracije mrežnice i podržava zdravlje imunološkog sustava. Dakle, konzumacija kupina može pomoći u održavanju zdravlja i lepote kože, poboljšanju vida i jačanju imunološkog sustava. Kupine su vrlo niskokalorično voće, što ih čini idealnim dodatkom ishrani za sve one koji paze na svoju težinu. Takođe, zbog svog niskog glikemijskog indeksa, kupine su izvrsna opcija za sve koji žele kontrolisati nivo šećera u krvi, i na taj način uticati na prevenciju razvoja dijabetesa, ili insulinske rezistencije.

Brusnica

Osim što je bogata antioksidansima, jedna od najpoznatijih zdravstvenih prednosti brusnica je njihov pozitivan uticaj na zdravlje mokraćnog sistemabrusnica

Brusnice sadrže supstancu koja sprečava da bakterije prijanjaju na zidove mokraćnog mehura i mokraćnih kanala, što smanjuje rizik od infekcija urinarnog trakta. Takođe, brusnice su prirodni diuretik koji pomaže u eliminaciji štetnih supstanci iz organizma. Infekcija urinarnog trakta je jako česta, i procenjuje se javlja kod najmanje 60% žena u nekoj fazi života. Najčešći uzročnik ove infekcije je bakterija Ešerihija koli, koja je prisutna u crevima. Kada se ova bakterija iz creva proširi u mokraćni sistem, može doći do infekcije. Jedan od prirodnih načina lečenja je konzumiranje brusnice. Uz konzumiranje brusnica, važno je i održavanje higijene genitalnog područja, takođe pijenje dovoljno tečnosti kako bi se osigurao redovan protok mokraće i spečilo zadržavanje bakterija u mokraćnom sistemu. Studija je pokazala da sok of brusnice inhibira stvaranje biofilma uropatogene bakterije Ešerihija koli.

studija:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3133681/

Antioksidansi, lek za ešerihiju koli, prevencija dijabetesa- ove male bobice imaju neverovatna lekovita svojstva i predstavljaju pravu superhranu za naše telo!

ostavite odgovor