Popularni recepti

antioksidansi
Medicina

Antioksidansi u borbi protiv starenja kože

451pogleda

Antioksidansi za zdraviji i dugovečniji život

Jedan od termina koji se konstantno vezuje za zdravlje su sigurno antioksidansi. Antioksidansi imaju bezbroj pozitivnih uticaja na naše zdravlje.

Antioksidansi su supstance koje sprečavaju ili usporavaju oštećenje ćelija izazvano slobodnim radikalima. Slobodni radikali su molekuli koji imaju jedan ili više nesparenih elektrona, što ih čini izuzetno reaktivnim. Oni mogu da se formiraju nakon izlaganja dimu cigareta, sunčevoj svetlosti, kao i zagađenju vazduha. Na slobodne radikale su izuzetno osetljivi i molekuli kože

antioksidansi

Slobodni radikali oštećuju molekule u koži, to može dovesti do gubitka kolagena i elastina, proteina koji su ključni za održavanje zdrave, čvrste i elastične kože. To zauzvrat može dovesti do pojave finih linija, bora, tamnih mrlja i drugih znakova starenja kože. Osim toga, slobodni radikali mogu poremetiti normalno funkcionisanje ćelije kože, što može dovesto do različitih kožnih oboljenja. S obzirom da slobodni radikali mogu nastati i delovanjem UV zraka, u kozmetici se koriste preparati sa antioksidansima.

Faktori koji utiču na prekomerno stvaranje slobodnih radikala

-zagađenje vazduha

-duvanski dim

-alkohol

-toksini

-visok nivo šećera u krvi

-zračenje, uključujući i prekomerno sunčanje

-bakterijske, gljivične ili virusne infekcije

-previše ili premalo kiseonika u telu

-intenzivno i dugotrajno vežbanje koje uzrokuje oštećenje tkiva

-nedostatak antioksidanasa

Međutim, ne dozvolite da vas ovi mali, nevidljivi molekuli obeshrabre. Naš organizam ima sopstveni mehanizam za borbu protiv slobodnih radikala – antioksidanse. Antioksidansi se mogu vezati za slobodne radikale i sprečiti ih da nanose štetu ćelijama. Naše telo može proizvesti sopstvene antioksidanse, ali ih možemo i unositi iz hrane koju jedemo.

Najjači antioksidansi u prirodi

Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u telu (ako ne i najvažniji) koji ima ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Kao tripeptid koji se sastoji od tri aminokiseline – glutaminske kiseline, cisteina i glicina, on pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i regeneraciji drugih antioksidansa, poput vitamina C i vitamina E.glutation

Infuzije glutationa su postale popularna opcija za ljude koji traže brzi način za povećanje nivoa glutationa u telu. Infuzije se provode intravenski, što znači da se glutation direktno ubrizgava u venu. Ovaj način primene omogućava brzo povećanje nivoa glutationa u telu, što može imati pozitivan učinak na zdravlje. Infuzije glutationa mogu biti korisne za osobe koje imaju smanjen nivo glutationa u telu, što se može dogoditi zbog različitih zdravstvenih problema ili zbog nezdravog načina života. Takođe, infuzije glutationa mogu biti korisne za ljude koji se bore sa stresom, umorom ili drugim zdravstvenim problemima, jer glutation pomaže u povećanju energije i ublažavanju simptoma stresa.

Tokoferoli (vitamin E)

Vitamin E igra ključnu ulogu u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala i održavanju zdravlja kože, kose i noktiju, a takođe ima i druge važne uloge u telu kao što je podrška zdravlju srca, mišića i nerava.tokoferoli

Tokoferoli ispoljavaju antioksidativnu aktivnost u malim koncentracijama. Najefikasniji tokoferol je alfa-tokoferol koji se nalazi u ulju uljane repice, ali takođe može se naći u maslinovom, kukuruznom i kikirikijevom ulju.

Riboflavin ( vitamin B2)

Vitamin B2 je jedan od zanemarenih antioksidativnih nutrijenata koji može delovati kao antioksidans. Bitno je napomenuti da je B2 esencijalni vitamin koji se ne može proizvesti u organizmu, pa se stoga mora uneti putem ishrane ili suplemenata.vitamin b

Kada je u pitanju koža, riboflavin ima važnu ulogu u održavanju njenog zdravlja. On pomaže u održavanju zdrave kože i sprečava pojavu različitih kožnih problema poput akni, ekcema i dermatitisa. Takođe, riboflavin ima antioksidativna svojstva koja pomažu u sprečavanju oštećenja kože izazvanih oksidativnim stresom. Dobra vest je da se riboflavin može pronaći u različitim namirnicama koje su deo zdrave ishrane, kao što su mleko, jogurt, sir, jaja, riba, meso, integralne žitarice, spanać, brokoli, pečurke, bademi i drugo orašasto voće. Ukoliko se odlučite za suplementaciju, vitamin B2 se može naći u obliku tableta, kapsula, tečnosti ili praha. Uobičajena doza riboflavina kod odraslih osoba iznosi od 1 do 1,6 miligrama dnevno.

Rezultati pregledanih studija potvrđuju antioksidativnu prirodu riboflavina i ukazuju na to da ovaj vitamin može zaštititi organizam od oksidativnog stresa.

Studija: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24650639/

Ruzmarin kao antioksidans

Ruzmarin je aromatična biljka koja se tradicionalno koristi u kulinarstvu i kao biljni lek zbog svojih mnogobrojnih lekovitih svojstava. Jedna od ključnih svojstava ruzmarina je njegova sposobnost da deluje kao antioksidans.ruzmarin

Ruzmarin se može koristiti na razne načine kako bi se iskoristila njegova antioksidativna svojstva. Na primer, sveži ruzmarin se može dodati u jela za poboljšanje ukusa i povećanje njegove nutritivne vrednosti. Takođe, sušeni ruzmarin se može koristiti za pripremu čajeva. Ulje ruzmarina ima široku primenu u kozmetici i koristi se kao sastojak u različitim preparatima za negu kože. Ono se često dodaje u kreme, losione, tonike, šampone, regeneratore i druge preparate za negu kože i kose. Takođe, zbog svog snažnog antioksidativnog delovanja, ulje ruzmarina se koristi u preparatima za zatezanje kože i za zaštitu od slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože.

Rezultati studije pokazuju da esencijalno ulje ruzmarina, osim što pokazuje aktivnost uklanjanja slobodnih radikala, takođe ispoljava i hepatoprotektivne efekte, odnosno da štiti jetru od oštećenja ili pomaže u obnovi njene funkcije ako je već oštećena.

Studija:Antioxidant activity of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) essential oil and its hepatoprotective potential – PMC (nih.gov)

Žalfija

Drugo ime za žalfiju je antioksidans.žalfija

Kada se koristi u hrani, žalfija može dodati ukus i aromu jelima, a istovremeno pružiti antioksidativne koristi.U kozmetici, žalfija se takođe može koristiti zbog svojih antioksidativnih svojstava. Može se naći u proizvodima za negu kože, poput krema za lice, seruma i losiona, jer može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i zaštiti kože od štetnih spoljnih faktora. Žalfija takođe ima protivupalna svojstva, što je korisno u slučajevima akni i drugih kožnih problema.

Antioksidansi predstavljaju prevenciju za pregršt bolesti, zato je unos antioksidanasa kroz hranu jako bitan, ako znate da kroz hranu ne unosite dovoljne količine, postoje dodaci ishrani u vidu tableta, infuzije, praškovi, koji predstavljaju zamenu za antioksidanse iz hrane.

ostavite odgovor