Popularni recepti

beli luk i giht
Medicina

Beli luk i giht

740pogleda

Beli luk i gihtbeli luk i giht

Beli luk je popularna začinska biljka sa brojnim lekovitim svojstvima. Istraživanja pokazuju da bi mogao imati i ulogu u ublažavanju simptoma gihta. Beli luk sadrži jedinjenja koja mogu pomoći u snižavanju nivoa mokraćne kiseline u krvi. Takođe ima protuupalna svojstva koja mogu ublažiti bol i oticanje zglobova.

Kako beli luk utiče na giht:

Smanjuje nivo mokraćne kiseline u krvi

Ublažava bol i oticanje zglobova

Sprečava napade gihta

Poboljšava funkciju zglobova

Šta kažu istraživanja

Beli luk i giht: Studija iz 2022. godine je pokazala da beli luk može imati pozitivan uticaj na smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi, što može pomoći u sprečavanju napada gihta. Takođe, beli luk ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bola koji su karakteristični za giht.

Beli luk može smanjiti nivoe mokraćne kiseline kod pacijenata sa gihtom za oko 30%. Ovo je značajno otkriće koje sugeriše da beli luk može biti korisan dodatak u terapiji gihta.

Iako su potrebna dalja istraživanja, preliminarni rezultati sugerišu da beli luk može biti koristan u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i upale kod pacijenata sa gihtom. Dodavanje belog luka u ishranu može biti jednostavan način da se podrži zdravlje zglobova i smanji rizik od gihta.

Arthritis Foundation

Beli luk i giht: Arthritis Foundation je neprofitna organizacija posvećena borbi protiv artritisa kroz pružanje podrške, edukacije i istraživanja o ovoj bolest.  Na njihovom sajtu je objavljeno da beli luk, praziluk i slične biljke sadrže jedinjenje koje se zove dialil disulfid. Ovo jedinjenje ima potencijal da smanji aktivnost enzima koji mogu da oštete hrskavicu u zglobovima. Ovo znači da konzumiranje ovih namirnica može imati blagotvoran efekat na zdravlje zglobova, posebno kod osoba koje pate od artritisa ili drugih sličnih oboljenja. S obzirom da giht oblik artritisa koji se javlja kada se u zglobovima nakupljaju kristali mokraćne kiseline, dialil disulfid u belom luku ima potencijal da ošteti hrskavicu zglobova.

Kako konzumirati beli lukbeli luk i giht

U hrani:

Dodajte sveži, iseckani beli luk u jela kao što su supe, salata, jela od mesa i povrća.

Dodajte zgnječeni beli luk u maslinovo ulje i koristite ga kao preliv za salate.

Kao dodatak prehrani:

Uzimajte kapsule sa ekstraktom belog luka.

Doza

Beli luk i giht: Preporučena doza belog luka za pacijente sa gihtom je 1-2 češnja dnevno. Važno je da počnete sa malom dozom i postepeno je povećavate kako biste izbegli probavne smetnje.

Šta treba da znate

Beli luk i giht: Beli luk može pojačati dejstvo antikoagulansnih lekov (kao npr aspirin protekt ili midol). Ako uzimate antikoagulante, obratite se lekaru pre nego što počnete da konzumirate beli luk.

Beli luk može izazvati nadutost i gasove kod nekih ljudi. Ako imate osetljiv digestivni sistem, možete probati da konzumirate beli luk sa hranom, kao što smo gore naveli, svakako je manje agresivno za stomak.

 

ostavite odgovor