Popularni recepti

Zdravlje

Staroplaninski melemi

1.3kpogleda

Stara Planina: Zdravo utočišteStara planina

Stara Planina je planinski masiv u Srbiji koji je poznat po svojoj prelepoj prirodi, čistom vazduhu i obilju prirodnih resursa. Takođe je popularna destinacija za ljude koji traže zdravo utočište od vreve i buke svakodnevnog života.

Postoji mnogo razloga zašto se Stara Planina smatra zdravim mestom za posetu. Visoka nadmorska visina i čist vazduh pružaju obilje kiseonika, što može pomoći u poboljšanju respiratornog zdravlja. Planina je takođe dom za razne biljke i bilje koje se već vekovima koriste zbog svojih lekovitih svojstava.

Pored fizičkih zdravstvenih benefita, Stara Planina može biti korisna i za mentalno zdravlje. Mir i tišina planina mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, a prelepa priroda može pružiti osećaj smirenosti i opuštanja.

Staroplaninski melemi

Staroplaninski melemi  su tradicionalni biljni tradicionalni melemi koji se prave na Staroj Planini u Srbiji vekovima. Napravljeni su od raznih lekovitih biljaka koje se nalaze u planinama, uključujući:

NevenNeven staroplaninski melemi

Ova biljka ima svojstva za zarastanje rana i antiinflamatorne svojstva.

Hemoroidi: Staroplaninski melemi nevena su prirodni lek koji je efikasan u lečenju simptoma hemoroida, uključujući bol, svrab i upalu. Napravljen je od mešavine lekovitih biljaka koje imaju antiinflamatorna i analgetska svojstva, kao što su neven, kamilica i lavanda.

Rana koža: Staroplaninski melemi nevena se može koristiti i za lečenje drugih kožnih stanja, kao što su osip, posekotine i ogrebotine. Može da pomogne u umirenju iritirane kože i promociji zarastanja.

BršljanBrsljan staroplaninski melemi

Kurje oko i bradavice: Staroplaninski melemi od bršljana se koriste za izradu melema koji se mogu koristiti za lečenje raznih stanja kože, uključujući kurje oko i bradavice. Bršljan ima keratolitička svojstva, što znači da može da oljušti mrtve ćelije kože i tako dopusti novoj koži da raste. Bršljan takođe ima antibakterijska i antiseptička svojstva, što može da pomogne u sprečavanju infekcije.

Melemi od bršljana se mogu koristiti za lečenje kurjeg oka i bradavica tako što se nanose na zahvaćeno područje nekoliko puta dnevno. Obično je potrebno nekoliko nedelja ili meseci da se kurje oko ili bradavica potpuno izleče.

Divlja nanadivlja nana staroplaninski melemi

Divlja nana se takođe može koristiti za izradu staroplaninskih melema koji se mogu koristiti za lečenje raznih kožnih stanja.

Ekcem: Divlja nana ima antiinflamatorna i umirujuća svojstva koja mogu pomoći u lečenju ekcema. U jednoj studiji, melem od divlje nane je pokazao da je efikasan u smanjenju svraba i crvenila kod ljudi sa ekcemom.

Smanjenje upale: Upala je prirodna reakcija organizma na infekciju ili povredu. Ona pomaže u borbi protiv infekcije i zaceljenju rana. Međutim, upala može biti i štetna ako je previše jaka ili dugotrajna. Divlja nana ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale. Ova svojstva se pripisuju prisustvu mentola, koji je glavni sastojak eteričnog ulja divlje nane. Mentol ima svojstva da smanjuje proizvodnju prostaglandina, koji su materije koje uzrokuju upalu.

Staroplaninski melemi: Istorija

Staroplaninski melemi su vekovima unazad poznati po svojim lekovitim svojstvima. Napravljeni od prirodnih sastojaka, uglavnom biljaka koje rastu na Staroj planini, ovi melemi se koriste za lečenje različitih bolesti i povreda.

Istorija Staroplaninskih melema seže do 19. veka. Neki od prvih zapisa o njima datiraju iz perioda turske okupacije Srbije. Tada su Staroplaninci koristili meleme za lečenje različitih bolesti i povreda, jer su živeli u izolovanim planinskim selima. Staroplaninski melemi se prave od biljaka koje se beru u njihovoj prirodnoj sredini, a zatim se suše i melju. Melem se pravi tako što se biljni prah pomeša sa biljnim uljem. U zavisnosti od biljaka koje se koriste, Staroplaninski melemi mogu da se koriste za lečenje različitih zdravstvenih problema.

Kako Staroplaninski melemi nevena deluje?

Biljke u melemu rade zajedno da smanje upalu i bol.

Melem takođe pomaže u  zarastanja tako što podstiče cirkulaciju krvi u zahvaćenom području.

Melemi su dovoljno blag da se može koristiti na osetljivoj koži.

Staroplaninski melemi su prirodan i efikasan lek za razna kožna stanja. Dovoljno su blagi da se mogu koristiti na osetljivoj koži i može pomoći u smanjenju upale, bola i  zarastanja.

ostavite odgovor