Popularni recepti

Zdravlje

Dehidracija i toplotni talas

689pogleda

Šta jesti i piti; predlozi da probate kada se osećate dehidrirano.

Srbija i Balkan su u poslednjim nedeljama bili pogođeni toplotnim talasom, sa temperaturama koje su dostigle i do 40 stepeni Celzijusa. Ovo može biti opasno, jer dehidracija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što je toplotni udar.

Žed je prvi signal. To znači da kada osetite žeđ, možda ste već barem malo dehidrirani.

Dehidracija je stanje koje nastaje kada izgubite više tečnosti nego što unosite. Mnoge stvari mogu da vas dehidrate, uključujući toplotu, lekove, poremećaje varenja i preopterećenje. Možete se osećati slabo, vrtoglavicu, žeđ, umor, ili imati suvo grlo ili probleme sa koncentracijom. Pročitajte više o tome OVDE.

Na sreću, ne samo voda može da vam pomogne da se rehidrirate. Postoje i neke namirnice i pića koje mogu da vam pomognu.

Lubenica

Kada ste dehidrirani, vašem telu je potrebno više od samo tečnosti da bi se uravnotežilo. U većini slučajeva, morate da nadoknadite i elektrolite koji se gube u tečnostima iz tela, kroz znoj i urin. Elektroliti su minerali koji su neophodni vašem telu za važne funkcije, i održavanje pravilnog srčanog ritma. Neki od najčešćih elektrolita su:

lubenica

  • natrijum
  • kalcijum
  • magnezijum
  • kalijum

Lubenica je napravljena od preko 90% vode, što je čini odličnim načinom da ostanete hidrirani. Takođe je dobar izvor vitamina A i C, koji su važni za održavanje zdravlja tokom toplog vremena.

Važno je napomenuti da, iako lubenica sadrži elektrolite, nivo ovih minerala možda nije tako visok kao u nekim drugim namirnicama ili napicima bogatim elektrolitima. Ipak, lubenica je hidrirajuća i nutritivna voćka koja može da doprinese ukupnoj hidriranosti i obezbedi neke esencijalne elektrolite na osvežavajući i ukusan način.

Imajući u vidu da dinje sadrže posebno visok sadržaj vode, njihovo skladištenje u frižideru ili zamrzivaču pre jela je način da se hidrirate i rashladite. To može pružiti potrebno osveženje ako je vaša dehidracija uzrokovana vrućinom.

Supe

Kao što je slučaj s lubenicom, supe sadrže visok sadržaj vode i elektrolita. Ova kombinacija je ključna za rehidraciju. Osim toga, pileća supa i druge supe sa životinjskim proteinima pružaju kolagen. Ovaj protein važan je za zdrave zglobove, što može biti posebno važno ako je vaša dehidracija uzrokovana preteranim naprezanjem. Pročitajte više o tome OVDE.

Dodavanje različitog povrća takođe povećava nutritivne vrednosti.

Kokosova vodakokosova voda

Kokosova voda je odlična za piće kada ste dehidrirani, jer pruža potrebnu vodu, elektrolite i ugljene hidrate. Takođe može pomoći u sprečavanju grčeva mišića.

Na primer, 1 šolja (237 mL) nezaslađene kokosove vode sadrži 9% preporučene dnevne vrednosti za kalijum i ima oko 45 kalorija.

Ako osećate mučninu ili povraćanje, budite sigurni da polako pijete kokosovu vodu. Brzo ispijanje može izazvati mučninu. Obratite pažnju na sastojke radi dodatih šećera ili aroma. Na etiketi ne bi trebalo da bude ništa drugo osim kokosove vode.

Smutiji

Smutiji su visoko prilagodljiv način da unesete više tečnosti kada ste dehidrirani.

Obično sadrže tečnu osnovu, poput mleka, jogurta, soka ili nesladjenog ledenog čaja, plus nekoliko voća i povrća. Takođe možete koristiti biljna mleka ili proteine u prahu umesto mleka. Rezultat je kremast i sladak, a ovo je osvežavajući način da nadoknadite izgubljene tečnosti.

Mleko

Mleko

Čaša mleka pruža tečnost, proteine, ugljene hidrate i nešto masti. To je dobra opcija za rehidraciju jer sadrži puno korisnih elektrolita.

Evo nekih glavnih hranjivih sastojaka koje ćete dobiti u 245 mL mleka sa 2% mlečne masti;

  • Voda: 218 mL (89% po zapremini)
  • Protein: 8 grama
  • Kalcijum: 24% preporučene dnevne vrednosti
  • Kalijum: 8% preporučene dnevne vrednosti
  • Magnezijum: 7% preporučene dnevne vrednosti

Jedan eksperiment sproveden na 72 odrasla muškarca otkrio je da su i punomasno i obrano mleko hidrirali više od vode 3–4 sata nakon konzumacije. To je zato što dodatni hranljivi sastojci u mleku, poput laktoze, natrijuma i kalijuma, pomažu vašem telu da uspori brzinu apsorpcije tečnosti i brzinu kojom se ona izlučuje putem mokraće. Pročitajte više OVDE.

Možete dehidrirati iz mnogih različitih razloga, kao što su groznica ili problemi sa varenjem, kao i preterano naprezanje, pregrejavanje ili određeni lekovi, poput diuretika. Pijenje vode je odličan način za hidraciju, a mnoge namirnice vam mogu pomoći da nadoknadite izgubljene tečnosti. Kada ste dehidrirani i osećate mučninu, isprobajte neke od naših saveta. Ove će takođe pomoći u nadoknađivanju elektrolita, što vašem telu pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti. Pošto je žeđ zaostali signal, pobrinite se da ostanete hidrirani koliko god je moguće kako biste izbegli dehidrataciju. Ako mislite da ste ozbiljno dehidrirani, odmah potražite medicinsku pomoć.

ostavite odgovor