Popularni recepti

Nistatin krema
Medicina

Oblici nistatina: nistatin krema, mast i prah

8.3kpogleda

Gljivice

Kada se govori o gljivicama koje uzrokuju bolesti kod ljudi, obično se misli na patogene gljivice. Ove vrste gljivica mogu izazvati infekcije u različitim delovima tela, uključujući kožu, nokte, sluzokožu, pluća i druge organe. Infekcije gljivicama mogu biti lokalizovane ili sistemskog karaktera, zavisno od toga koliko se proširile u organizmu.

Antigljivični lekovi su lekovi koji se koriste za lečenje gljivičnih infekcija. Oni deluju na različite načine kako bi suzbili rast i razmnožavanje gljivica, smanjili njihovu štetnost i pomogli organizmu da se izbori sa infekcijom. Postoje različite vrste antigljivičnih lekova, kao što su antifungalne kreme, masti, tablete ili intravenski lekovi, koji se koriste u zavisnosti od vrste infekcije i njenog stepena ozbiljnosti.

Šta je nistatin?

Nistatin je lek koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija izazvanih određenim vrstama gljivica, kao što je Candida. To je antigljivični lek koji sprečava rast i razmnožavanje gljivica, što dovodi do smanjenja simptoma i ozdravljenja. Nistatin se najčešće koristi za tretiranje gljivičnih infekcija kože, sluznica usta i vaginalnih infekcija. On se obično primenjuje lokalno, direktno na zahvaćeno područje, i dostupan je u obliku kreme, masti, praha ili oralnih tableta.

Nistatin i njegove forme

Nistatin krema ili nistatin mast:Nistatin krema

Nistatin krema ili mast su farmaceutski oblici leka koji se koriste za tretiranje gljivičnih infekcija kože. Ove infekcije mogu se javiti na različitim delovima tela, uključujući stopala, preponu, nokte, ruke ili druge delove kože. Krema ili mast se primenjuju lokalno, direktno na zahvaćeno područje kože. Pre nanošenja kreme ili masti, koža se obično temeljno opere i osuši. Zatim se mala količina kreme ili masti nanosi ravnomerno na zahvaćeno područje, i blago se utrljava dok se potpuno ne upije u kožu. Uputstva o tačnoj količini leka i učestalosti primene trebalo bi slediti prema preporuci lekara ili uputstvu na pakovanju. Nistatin u ovoj formi deluje tako što inhibira rast i razmnožavanje gljivica na koži. On prodire u ćelije gljivica i ometa njihovu sposobnost da se razmnožavaju i prežive. Ovo dovodi do smanjenja simptoma infekcije, kao što su svrab, crvenilo, peckanje ili iritacija kože.

Nistatin u prahu:

Nistatin oralni prah je proizvod koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija usne šupljine i grla. Kada se koristi nistatin oralni prah, obično se rastvara u vodi. Nakon rastvaranja, tečnost se koristi za ispiranje usne šupljine ili grgljanje. Ovaj postupak omogućava direktni kontakt leka sa zahvaćenim područjem, što pomaže u suzbijanju rasta gljivica i smanjenju simptoma. Nistatin oralni prah se ne pije. Umesto toga, prah se rastvara u vodi ili tečnosti za ispiranje usta, a zatim koristi za ispiranje usne šupljine.

Nistatin vaginalete:

Nistatin vaginalete su farmaceutski proizvod koji se koristi za tretiranje vaginalnih gljivičnih infekcija. Gljivične infekcije vagine često uzrokuje Candida albicans. Vaginalete su oblik leka koji se umetne duboko u vaginu radi direktnog delovanja na gljivice. Uobičajena doza je jedna vaginaleta koja se koristi jednom ili više puta dnevno, prema preporuci lekara. Nistatin deluje tako što ometa sposobnost gljivica da se razmnožavaju i prežive. On uništava ćelijski zid gljivica, što dovodi do njihovog propadanja. Kroz ovaj mehanizam delovanja, nistatin pomaže u suzbijanju rasta i širenja gljivica u vaginalnom području.

Nistatin tablete:

Nistatin tablete su oralni oblik leka koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija creva i drugih delova gastrointestinalnog trakta. Tablete se uzimaju oralno, obično sa hranom ili tečnošću, prema uputstvima lekara. Nistatin tablete deluju tako što inhibiraju rast i razmnožavanje gljivica, kao što je Candida, koja može uzrokovati infekcije u crevima i gastrointestinalnom traktu. Kada se uzimaju oralno, tablete se apsorbuju u telo i putuju do zahvaćenog područja, gde deluju na gljivice. Lečenje nistatin tabletama može biti efikasno u suzbijanju simptoma i eliminisanju gljivičnih infekcija creva.

Najčešće postavljena pitanja

Da li nistatin ima neželjene efekte?

Kao i svaki lek, nistatin može izazvati neželjene efekte. Najčešći neželjeni efekti uključuju iritaciju kože, peckanje, svrab ili crvenilo na mestu primene. Retko se mogu javiti alergijske reakcije. Ukoliko primetite bilo kakve neželjene efekte, trebali biste se obratiti svom lekaru.

Da li je potreban recept za nistatin?

U Srbiji, nistatin se može naći u slobodnoj prodaji, vaginalete, oralni praškova, itd. Međutim, preporučuje se da se pre upotrebe konsultujete sa lekarom kako biste bili sigurni da je gljivična infekcija zaista prisutna i da je nistatin odgovarajući lek za vaše stanje. Lekar će postaviti tačnu dijagnozu i dati vam odgovarajuće upute za doziranje i primenu leka. Važno je da se pridržavate preporuka lekara i ne koristite nistatin na svoju inicijativu bez prethodne konsultacije.

Da li je nistatin efikasan protiv svih vrsta gljivica?

Nistatin je efikasan protiv određenih vrsta gljivica, posebno Candida vrsta koje mogu uzrokovati gljivične infekcije. Međutim, nistatin ne deluje na sve vrste gljivica. Ako imate sumnju na gljivičnu infekciju, trebali biste se posavetovati sa lekarom kako bi se postavila tačna dijagnoza i preporučio odgovarajući tretman.

Da li sve osobe mogu da koriste nistatin?

Nistatin nije pogodan za sve osobe, posebno ako su prethodno imale alergijske reakcije na nistatin ili neki sastojak u kremi. Takođe, osobe koje imaju probleme sa varenjem određenih vrsta šećera trebaju biti oprezne prilikom uzimanja nistatin tableta.

Kako se nanosi nistatin krema? 

Nistatin krema se obično nanosi 2 do 3 puta dnevno tokom perioda od 7 dana, ali tačna količina koju treba koristiti će zavisiti od stanja kože i preporuke lekara.

ostavite odgovor