Popularni recepti

Sok od brusnice u trudnoci
Moja beba

Sok od brusnice u trudnoći

1.2kpogleda

Sok od brusnice za trudniceSok od brusnice u trudnoci

Vec smo pisali o benefitima soka od brusnice protiv urinarnih infekcija, ali zasto je sok od brusnice posebno dobar za trudnice? Tokom trudnoće, održavanje zdrave ishrane je od vitalnog značaja za dobrobit majke i bebe. Jedna od namirnica koja se često preporučuje u trudničkoj ishrani je sok od brusnice. Ovaj osvežavajući napitak ima brojne prednosti, posebno za trudnice. Pored karakterističnog ukusa, sok od brusnice pruža razne koristi koje mogu pomoći u održavanju zdravlja tokom trudnoće.

Hidratacija

Hidratacija je izuzetno važan aspekt zdravlja, posebno tokom trudnoće. Tokom ove posebne faze života, vaš organizam prolazi kroz mnoge promene i povećava se potreba za vodom. Održavanje adekvatne hidratacije je ključno za podršku razvoju bebe, održavanje normalne funkcije organa i sistema, kao i za vaše opšte blagostanje. Održavanje adekvatnog nivoa hidratacije pomaže u optimalnom razvoju bebe i sprečava moguće komplikacije. Nedovoljna hidratacija može dovesti do dehidratacije, što može uzrokovati probleme kao što su umor, glavobolje, vrtoglavica i zatvor .Sok od brusnice sadrži značajne količine natrijuma i kalijuma, koji igraju važnu ulogu u pravilnoj hidrataciji organizma.

Vitamin C

U 100 ml soka od brusnice, oko 25% čini vitamin C, koji je važan vitamin, posebno tokom trudnoće. Vitamin C,  ima brojne uloge u organizmu i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja tokom trudnoće. Vitamin C je važan za sintezu kolagena, proteina koji je ključan za formiranje i održavanje zdravlja kože, kostiju, hrskavice i drugih tkiva. Tokom trudnoće, unos dovoljnih količina vitamina C može podržati normalan rast i razvoj tkiva kod fetusa. Gvožđe je ključan nutrijent tokom trudnoće, jer je potrebno za formiranje crvenih krvnih zrnaca kod majke i bebe. Vitamin C pomaže u poboljšanju apsorpcije gvožđa. Kombinacija unosa vitamina C i hrane bogate gvožđem može pomoći u sprečavanju ili smanjenju anemije tokom trudnoće.

Održavanje normalne telesne težineSrecna trudnica

Sok od brusnice može biti koristan napitak za trudnice koje žele održati zdravu telesnu težinu zbog svoje niskokalorične prirode. Ograničavanje unosa visokokaloričnih napitaka tokom trudnoće je važno kako bi se sprečilo dobijanje prekomerne telesne težine, što može dovesti do različitih komplikacija. Konzumiranje napitaka koji su bogati šećerom ili sadrže visok broj kalorija može dovesti do povećanja telesne težine trudnice, što može biti povezano sa rizikom od različitih zdravstvenih problema kao što su dijabetes. Takođe, prekomerna telesna težina može otežati trudnoću, povećati pritisak na zglobove i leđa, izazvati osećaj umora i neugodnosti. Sok od brusnice je prirodno niskokaloričan napitak. Na 100 ml soka od brusnice ima oko 46 kalorija, što je relativno niska vrednost. Ovaj napitak može zadovoljiti žeđ, pružiti ukusnu alternativu drugim pićima koja sadrže više kalorija i šećera, kao što su sokovi od voća ili gazirana pića.

Pomaže pražnjenju creva

Tokom trudnoće, žene često mokre. Hormoni trudnoće utiču na povećanu proizvodnju urina. Ovo može dovesti do češćeg odlaska u toalet i povećane potrebe za hidratacijom. Međutim, upravo zbog čestog mokrenja, trudnice su sklone dehidrataciji. Nedostatak vode u organizmu može dovesti do problema sa varenjem, uključujući zatvor. Kada telo nema dovoljno tečnosti, creva nemaju dovoljno vode za omekšavanje stolice i olakšavanje prolaska kroz crevni trakt. U tom kontekstu, brusnica može biti korisna u borbi protiv zatvora tokom trudnoće. Brusnice su bogate vlaknima, koja pomažu u regulisanju crevne funkcije i olakšavaju redovnu stolicu. Takođe, brusnice imaju prirodne laksativne osobine, koje mogu pomoći u olakšavanju probavnog procesa i sprečavanju zatvora.

Prevencija urinarnih infekcija

Urinarne infekcije su česte kod trudnica i predstavljaju značajan zdravstveni problem. Važno je prevenirati urinarne infekcije tokom trudnoće iz nekoliko razloga. Urinarne infekcije mogu izazvati nelagodnost i simptome poput peckanja prilikom mokrenja, česte potrebe za mokrenjem i bol u donjem delu stomaka. Ovi simptomi mogu ometati svakodnevne aktivnosti trudnice i negativno uticati na kvalitet njenog života. Nelečene urinarne infekcije mogu dovesti do komplikacija tokom trudnoće. Infekcije mogu se proširiti na bubrege i izazvati ozbiljne infekcije. Sok od brusnice je prepoznat kao korisno sredstvo za prevenciju urinarnih infekcija, uključujući one kod trudnica. Brusnica sadrži jedinjenja koja sprečavaju vezivanje bakterija na zidove mokraćnog trakta i bešike, čime se smanjuje rizik od infekcije. Ova svojstva mogu pomoći u održavanju zdravlja urinarnog sistema tokom trudnoće.

Na šta treba obratiti pažnju?sok od brusnice

Važno je pažljivo proučiti sastav sokova, posebno jer mnoge kompanije koriste zaslađivače u svojim proizvodima. Potrošači trebaju biti svesni da dodati zaslađivači, kao što je fruktozni kukuruzni sirup, mogu biti prisutni u sokovima od brusnice kako bi poboljšali ukus ili produžili rok trajanja proizvoda. Stoga, preporučuje se da trudnice pažljivo čitaju deklaracije proizvoda i biraju one koji nemaju gomile dodatog šećera.

Najčešća pitanja

Da li mogu da uzimam pilule od brusnice u trudnoći?

Navodi se da suplementi brusnice nisu povezani sa negativnim efektima tokom trudnoće, čak naprotiv, smatraju se korisnim. Međutim, preporučuje se da trudnice koje koriste aspirin ili određene antibiotike konsultuju svog doktora, jer postoji mogućnost interakcija između ovih lekova i suplemenata brusnice. Važno je da se obavi razgovor sa stručnjakom kako bi se utvrdila bezbednost i optimalna upotreba u svakom individualnom slučaju.

Kolika je preporučena količina konzumiranja soka od brusnice u trudnoći?

Preporučena količina konzumiranja soka od brusnice tokom trudnoće je oko 250 ml dnevno. Važno je ne preterivati s konzumacijom, jer kao i kod bilo kojeg drugog napitka, prekomerna količina može imati neželjene efekte.

Da li je bolje konzumirati svežu brusnicu ili sok od brusnice u trudnoći

Sveža brusnica i sok od brusnice  imaju svoje prednosti. Sveža brusnica može pružiti više vlakana i vitamina, dok sok od brusnice može biti praktičniji i lakše se konzumira. Važno je odabrati visokokvalitetne proizvode i paziti na dodati šećer koji se može nalaziti u nekim komercijalnim sokovima.

ostavite odgovor