Popularni recepti

debele noge
Zanimljivosti

Gojazan do skoro normalan: Atkinsova dijeta

3.1kpogleda

Uvod u gojaznost

Hrana je oduvek bila moja zavisnost. Ne bilo kakva hrana, već uglavnom nezdrava hrana.
Kao mladi tinejdžer, s oba roditelja koja su radila puno radno vrene, vrlo zahtevan posao, morao sam brinuti o sebi veći deo dana. Svaki dan, nakon povratka iz škole, sećam se da sam bio gladan. Najlakše rešenje bilo je koristiti svoj džeparac da kupim hamburger, neki slatkiš ili pizzu. Moj jelovnik se menjao svaki dan 😀Bucmast riđi dečko

Vrlo brzo su se počeli pokazivati fizički znakovi gojaznosti. Bio sam visok oko 150 cm i težak oko 75 kilograma. Jesam li spomenuo da sam imao oko 12 godina?

Nažalost, moje okruženje nikada nije podržavalo niti pokušalo pomoći mom problemu. Moje prejedanje, da, to je jedino ime koje mu mogu dati, nije prestajala, već se samo razvijalo s vremenom. Naravno, bavljenje sportom pomoglo je kontrolisati situaciju koliko-toliko, ali ništa mi zaista nije pomoglo da rešim ovaj problem.

Nema vremena

Prošlo je 15 godina; Tokom svih tih godina nisam mogao smršati. Sada sam visok 173 cm i imam oko 98 kilograma, ali sam i otac dvoje male dece.

Ujutro ustajem, putujem na posao više od sat vremena, provodim 9 sati u kancelariji pomažući raznim međunarodnim kompanijama da ostvare milione, vraćam se kući nakon dugog putovanja i počinjem drugu smenu. Deca trebaju jesti, tuširati se, malo se igrati i ići spavati. Pre nego što sam to primetio, već je 22h. To je dobro vreme za večeru. Hoću li stvarno sada skuvati nešto ili podgrejati nešto što je moja žena pripremila za decu ranije? Ne, to će potrajati predugo. Mnogo je brže otvoriti vrećicu čipsa ili nešto što je dostupno u blizini, gledati televiziju, tuširati se i otići spavati. Treba mi energiju za istu vrstu dana sutra.

S takvom svakodnevnom rutinom, nisam imao vremena (ili energije) da pripremim sebi zdrav obrok, ili čak da čekam da mi stigne porudžbina. Grickalice i nezdrava hrana su mi bili spas!

Atkinson, ko?

Dok sam jedno jutro hodao prema firmi, iznenada sam sreo svog prijatelja iz detinjstva, Jovana. Kao deca, bili smo najbolji prijatelji i, kao što možete zamisliti, obojica smo voleli jesti… Nisam ga video 4 godine, ali sećao sam se da je uvek bio deblji od mene. Kao dete i tinejdžer, to je bilo nekako olakšanje, znajući da nisam najdeblji u grupi.

Ipak, to jutro sam vidio drugačijeg Jovana, izgledao je dobro! Penjali smo se stepenicama i njegovo disanje je bilo normalno, i nije bilo teško kao moje. Nastavili smo razgovarati neko vreme dok su me misli morali prekinuti razgovor; “Jovane, kako si j***** to uspeo???” Morao sam znati.

On se nasmejao, i odgovorio: “Jesi li ikada čuo za Atkinsovu dijetu?”

Jedite koliko želite

“Ako on to može, mogu i ja”, to sam ceo taj dan neprestano razmišljao. Navikao sam se na svoju težinu, ali mi se nije sviđala. Iste noći, nazvao sam ga da zatražim više detalja o ovoj Atkinsovoj dijeti.
Zvučao je gotovo predobro da bi bile istinito: možeš jesti koliko god želiš i kad god želiš. Još nešto što mi je privuklo pažnju u njegovoj priči bilo je da što je hrana masnija, to je bolja! ALI (uvek postoji “ALI” u ovim stvarima), postoje neka ograničenja; ne smeš konzumirati šećer (koristi steviju) i nula ugljenih hidrata! Takođe imaš jedan cheat day u toku nedelje, što znači da tokom jednog dana smeš jesti apsolutno sve što želiš, čak i ako je zabranjeno prema dijeti.

Kada je završio objašnjavanje glavnih stvari, otišao sam u supermarket da kupim potrebne sastojke; započinjem ovu čarobnu dijetu od sutra ujutro!

Meso, meso i još malo mesa i sirajagnjeći kotleti

Kupio sam što mesa koliko je bilo moguće (rebarca, odrezke, pileća prsa…) i nekoliko kilograma sira (krem sireve, mekane sireve… sve što sam mogao pronaći), kao i jaja. Tada sam shvatio da neću moći jesti voće i povrće neko vreme. Pa šta, idemo dalje!

Biću iskren s vama, jesti koliko god mesa i sira želim, kad god želim, je za mene lično neverovatno. Ali kada uklonite sve što ide uz to, poput krompira, salata, grickalica, šećera… postaje manje privlačno i puno teže.

Promene

Nakon nekoliko dana, prvi znakovi nisu obećavajući uopće. Naprotiv, bio sam siguran da me je prijatelj slagao. Imao sam glavobolje, smrdelo mi je iz usta toliko da nisam mogao sebe podneti…a, tek moja žena. Moj se miris tela takođe promenio, ali ne na dobar način. Ponovno sam ga nazvao i pitao. Rekao mi je da su to prirodne nuspojave, posebno na početku. Ajde, nastavljamo!
S druge strane, jeo sam toliko ukusne hrane koje volim. Jagnjeće kotlete pržene na maslacu, odreske sa Roquefort umakom, krem ​​sir kao snack.
Nakon prve nedelje, video sam prvi pozitivan znak promene. Izgubio sam malo više od 2 kilograma! Nakon 2 nedelje već sam bio 7 lakši.

Krajnji rezultat

U roku od 2 meseca, izgubio sam 22 kilograma! Zvuči nestvarno i ne bih poverovao da mi je to neko drugi rekao, ali to sam bio ja, morao sam kupiti nove pantalone i košulje. Bio sam novi čovek!gojazan

Bio sam dovoljno samouveren da je vreme da prestanem s tim. Dosegnuo sam težinu koja mi se svidela i više nisam mogao nastaviti ovako. Nisam mogao podneti svoj smrad iz usta više.
Sada je na meni da uravnotežim svoju ishranu na način da održim svoja postignuća.
Nažalost, ova dijeta nema sretan kraj i ne pokušavam vam prodati nikakve dijete ili uspešnu priču.

Nisam uspeo održati je pravilno. U roku od godinu dana vratio sam nazad 15 kilograma. Pokušao sam ponovno s Atkinsovom dijetom, ali bez uspeha.
Jovan nije uspeo održati svoju dijetu i vratio je sve što je izgubio. Pokušao je da je praktikuje još mnogo puta, ali više nije uspeo.

Nisam vrhunski model i imam užurban i intenzivan način života koji mi ne daje puno vremena ili energije za fizičku aktivnost. To je isključivo moja krivica i moja borba. Ali, Atkinsova dijeta me je naučila volju, i pokazala rezultat.
Ako sam mogao pronaći snagu da to učinim, svako može. U jednom od mojih budućih članaka ovde, podeliću sa vama i svoje druge (neuspele) pokušaje, kao i poslednje rešenje.

Važno je napomenuti da sam pratio ove smernice na temelju saveta svog prijatelja i bez ikakve stručne pomoći ili pravog istraživanja. Ako razmišljate o tome, trebate se posavetovati s profesionalcem.

ostavite odgovor