Popularni recepti

listerija simptomi
Medicina

Listerija simptomi

785pogleda

Šta je Listerija i gde se može naći?nepasterizovano mleko

Listerioza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Listeria monocytogenes (ili u narodu zvana Listerija). Bakterija Listeria monocytogenes može dospeti u hranu iz zemljišta ili vode. Ova bakterija može preživeti i razmnožavati se u širokom rasponu temperatura, uključujući i frižidere. Listerija se često može naći u nepasterizovanom mleku i sirevima. Pasterizacija je proces toplotne obrade koji se koristi za uništavanje štetnih mikroorganizama u hrani, uključujući bakteriju Listeriju. Pasterizacija podrazumeva zagrevanje hrane na određenu temperaturu, obično između 60°C i 85°C, tokom određenog vremenskog perioda, a zatim brzo hlađenje. Ovaj proces ubija ili smanjuje broj patogenih bakterija, uključujući Listeria monocytogenes, čineći hranu sigurnom za konzumiranje.

Nepasterizovani mlečni proizvodi i sirevi mogu sadržavati Listeria monocytogenes jer nisu prošli kroz proces pasterizacije. Stoga se preporučuje oprez pri konzumiranju nepasterizovanih mlečnih proizvoda, posebno kod osoba s oslabljenim imunim sistemom, trudnica, novorođenčadi i starijih osoba, koje su posebno osetljive na listeriozu.

Listerija simptomi

Listerija simptomi mogu varirati. Infekcija obično uzrokuje blagu groznicu i dijareju kod zdravih osoba, dok se kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom može razviti teža forma bolesti, poznata kao invazivna listerioza. U ovim slučajevima, infekcija može zahvatiti krvotok i centralni nervni sistem.

Visoka temperatura

Visoka temperatura je učestao simptom zato što je to prirodna reakcija imunog sistema na infekciju uzrokovanu bilo kojim patogenom. Kada bakterija uđe u telo, imuni sistem reaguje aktivirajući upalni odgovor, koji uključuje oslobađanje različitih medijatora upale i povećanje telesne temperature. Visoka temperatura ili groznica pomaže telu da se bori protiv infekcije, jer mnogi patogeni se teže razmnožavaju pri visokim temperaturama.

Poremećaj kordinacije pokreta

Bakterija listerija može prodreti u mozak preko krvotoka . Kada se bakterija naseli u mozgu, može izazvati upalni odgovor koji oštećuje tkivo mozga i nervne puteve koji su odgovorni za ravnotežu. To može rezultirati gubitkom ravnoteže, nestabilnim hodom, vrtoglavicom i drugim simptomima koji ukazuju na poremećaj koordinacije pokreta.

Paraliza mišića oka

Kod nekih pacijenata koji su zaraženi L. monocytogenesom i razviju listeriozu, može se javiti komplikacija koja se naziva oftalmoplegija ili paraliza očnih mišića. Oftalmoplegija se karakteriše slabljenjem ili gubitkom sposobnosti pokreta očnih mišića, što može rezultirati paralizom jednog ili više očnih mišića. Postoji nekoliko mehanizama koji mogu dovesti do razvoja oftalmoplegije kod listerioze. Jedan od njih je da L. monocytogenes može izazvati upalu u području moždanog stabla, odakle se regulišu pokreti očnih mišića. Upala u ovom području može uzrokovati oštećenje živaca koji kontrolišu pokrete očiju, što dovodi do paralize mišića.

Meningitis

Meningitis je upala moždanih ovojnica (zaštitnih membrana koja obavijaju mozak). Ove ovojnice su tanke membrane koje obavijaju mozak i kičmenu moždinu. Meningitis uzrokovan bakterijama može biti ozbiljan i zahteva hitno lečenje.

Bakterijski meningitis, uključujući i onaj uzrokovan Listeria monocytogenesom, karakteriše se naglim početkom simptoma. Osoba može imati visoku temperaturu, intenzivne glavobolje, ukočen vrat i osetljivost na svetlost. Takođe se mogu pojaviti simptomi poput mučnine, povraćanja, pospanosti i konfuzije. U težim slučajevima, meningitis može dovesti do komplikacija kao što su moždani udar, gubitak sluha, epileptički napadi, pa čak smrt.

Kada reagovati?listerioza

Listerija simptomi mogu biti izuzetno očigledni kada je već kasno. Simptomi infekcija krvotokom uzrokovanih L. monocytogenesom slični su simptomima koje uzrokuju druge bakterije, kao što su groznica, visoka temperatura, opšta slabost. Takođe glavobolja, bol u trbuhu, povraćanja i dijareja, što ukazuje da je mikroorganizam bio prisutan u crevnom traktu pre nego što je ušao u krvotok. Na kraju, infekcija može napredovati do septičkog šoka.

Da bi se pravovremeno reagovalo na moguću listeriozu, važno je odmah delovati kada se primete simptome kao što su visoka temperatura, opšta slabost i učestala dijareja. Ne smemo zanemarivati ove simptome ili se oslanjati na pretpostavku da će sami proći, kao što često radimo. Listerioza može biti ozbiljna i potencijalno opasna infekcija, stoga je važno brzo reagovati kako biste se zaštitili i potražili medicinsku pomoć. Ako sumnjate da ste se mogli kontaminirati hranom koja može sadržavati L. monocytogenes, poput nepasteriziranog mleka, sireva, sladoleda, sirovog povrća ili mesnih prerađevina  svakako posetite lekara ili nazovite hitnu pomoć!

ostavite odgovor