Popularni recepti

ulje ruzmarina 2
Zdravlje

Eterično ulje ruzmarina

859pogleda

Dva najjača benefita eteričnog ulja ruzmarina: Poboljšava rast kose i smanjuje anksioznost

Ulje ruzmarina je esencijalno ulje koje se dobija iz listova i cvetova ruzmarina (Rosmarinus officinalis), biljke koja se često koristi u kulinarstvu i tradicionalnoj medicini. Ovo ulje se koristi već hiljadama godina, a danas se sve više istražuje i koristi zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti neke od osnovnih karakteristika i primena ovog aromatičnog ulja.

Kako se dobija eterično ulje ruzmarina?

Postupak dobijanja ulja se naziva destilacija sa vodenom parom, a uključuje kuvanje i isparavanje biljnog materijala, nakon čega se sakuplja i hladi kondenzovana para u kojoj se nalazi ulje.

Količina lista ruzmarina koja je potrebna da bi se dobila određena količina ulja zavisi od mnogih faktora. Uključuje sortu ruzmarina, njegovu starost i klimatske uslove u kojima raste. U proseku 2.5kg svežih listova ruzmarina može da proizvede oko 10ml eteričnog ulja ruzmarina. Važno je napomenuti da se za proizvodnju eteričnog ulja ruzmarina koriste samo biljke koje su odabrane i uzgajane bez upotrebe hemikalija ili pesticida, kako bi se osigurala njegova kvalitet i čistoća.

Eterično ulje ruzmarina kao potencijalni lek za opadanje koseulje ruzmarina

Androgena alopecija je najčešći tip gubitka kose koji se javlja kod muškaraca i žena zbog nasledne predispozicije i hormonskih promena. Kod žena, promene nivoa androgenih hormona (muških hormona) tokom menopauze ili hormonalne neravnoteže takođe mogu dovesti do androgene alopecije. Ulje ruzmarina može pomoći u tretiranju androgene alopecije sprečavanjem proizvodnje dihidrotestosterona, nusprodukta testosterona koji napada folikule kose i uzrokuje opadanje kose. Ulje ruzmarina takođe ima antiinflamatorna i stimulativna svojstva koja mogu poboljšati cirkulaciju i rast kose.

Studija je sprovedena na miševima koji su bili tretirani testosteronom radi izazivanja problema sa opadanjem kose. Primena ekstrakta lista ruzmarina poboljšala je rast kose kod miševa i pokazala inhibiciju enzima koji je odgovoran za pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron, koji uzrokuje opadanje kose.

Studija: Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract – PubMed (nih.gov)

Ulje se utrljava na teme glave i masira nekoliko minuta. Na taj način se podstiče cirkulacija krvi u tom području i olakšava prodor hranjivih materija u koren kose. Međutim, važno je slediti upustvo proizvođača i ne nanositi previše ulja.

Smanjenje stresa i anksioznosti

Udisanje ulja ruzmarina može biti efektivan način za smanjenje stresa. Kada smo pod stresom, naše telo oslobađa kortizol, hormon stresa koji može imati negativni efekat na san i raspoloženje. Međutim, neke studije su pokazale da miris ruzmarina može smanjiti nivo kortizola u telu, te tako smanjiti stres i poboljšati raspoloženje. U jednoj studiji su istraživači proučavali kako miris ruzmarina može pomoći ljudima da se opuste i smanje stres. Ispitanici su udisali miris ruzmarin. Rezultati su pokazali da  kada su udisali miris ruzmarina, njihova mentalna sposobnost je bila bolja. Takođe, primećeno je da su se osećali manje stresno nakon udisanja mirisa ruzmarina. Dakle, ova studija sugeriše da miris ruzmarina može pomoći ljudima da se oslobode stresa i osećaju opuštenije.

ruzmarin

Studija: Plasma 1,8-cineole correlates with cognitive performance following exposure to rosemary essential oil aroma – Mark Moss, Lorraine Oliver, 2012 (sagepub.com)

Udisanje ruzmarina

Inhalacija ruzmarinovim uljem: Za ovu metodu inhalacije možete koristiti inhalator ili difuzer. Dodajte nekoliko kapi ruzmarinovog ulja u inhalator ili difuzer prema uputstvima. Zatim duboko udahnite miris koji se oslobađa.

Lokalna primena: Ruzmarinovo ulje možete koristiti i tako što ćete ga naneti na kožu, odakle će se širiti miris. Prvo ga razblažite uljem poput maslinovog ulja ili bademovog ulja. Uzmite nekoliko kapi ruzmarinovog ulja i pomešajte ga sa jednim do dva supena kašika maslinovog, bademovog, kokosovog ulja. Zatim nanesite tu mešavinu na kožu.

Da biste postigli najbolji miris ruzmarina na telu, preporučuje se nanošenje ruzmarinovog ulja na područja gde je koža toplija i gde se miris može bolje osloboditi. Ova područja uključuju:

Vrat i vratna regija: Nanesite malu količinu razblaženog ruzmarinovog ulja na zadnji deo vrata i duž vratne regije. Ovo područje obično zadržava toplotu i može pomoći u boljem oslobađanju mirisa.

Zglobovi i pulsne tačke: Na zglobnim zglobovima, poput unutrašnje strane ručnog zgloba i iza ušiju, možete naneti malu količinu razblaženog ruzmarinovog ulja. Pulsne tačke su mesta gde se puls najbolje oseća, a nanošenje ulja na ova područja može pomoći u boljem oslobađanju mirisa.

ostavite odgovor