Popularni recepti

listovi biljke ašvaganda
Zdravlje

Ašvaganda upotreba

742pogleda

Ašvaganda– Kako se koristi ovaj neobični suplement

Usled sve intenzivnijeg ritma života, svakodnevno smo izloženi rastućim nivoima stresogenih uticaja, i količina vremena koju imamo za sebe i svoje mentalno i fizičko zdravlje opada iz dana u dan.
Iz ovakvih razloga neretko mnogi posežemo za „pomoćnim sredstvima“ u vidu suplemenata. Njihove namene uglavnom jesu: da olakšaju organizmu da se efikasno bori protiv raznih štetnih uticaja i umora, održavanje dobrog zdravlja i imuniteta, i prevencija bolesti – pa i starenja.
Sve popularniji postaju lekovite biljke i suplementi prirodnog porekla, ali da li su oni zaista bezbedniji i efikasniji od laboratorijski sintetisane farmakološke konkurencije?

Šta je ašvaganda?

Nizak zimzelen žbun koji raste u Indoaziji, na Srednjem Istoku i nekim delovima Afričkog kontinenta, ašvaganda se koristi već hiljadama godina u ajurvedi i drugim indijskim i istočnjačkim isceljujućim praksama. Spektar njenih upotreba je relativno širok, ali se najviše ističe blagotvoran uticaj njenog korena na opštu vitalnost i psihičko zdravlje.

Po prirodi svog dejstva, ova zanimljiva biljka je adaptogen. Poznata i kao indijski ženšen i zimska trešnja, sadrži supstance zvane vitanolidi (po lat. nazivu biljke – Withania somnifera), koji pomažu telu da se prilagodi i odupire fizičkom i mentalnom stresu.

U koje svrhe se upotrebljava

Kao suplement, koristi se koren ašvagande, uobičajeno u prahu. Ovaj prah se može dodavati u hranu i napitke, ili konzumirati u doziranim kapsulama. Dostupne su i u vidu raznih ekstrakta i kombinovanih tableta, za one koji ne žele „komplikacije“ samostalnog pronalaženja lično prilagođene doze i dejstva.Ašvaganda prahu

Zbog svojih adaptogenih svojstava, koristi se u tretiranju poremećaja raspoloženja, anksioznosti i depresije, nesanice, umora i opšteg nedostatka energije, kao i za podršku imunom sistemu.
Vrši uticaj na lučenje i odnos hormona, naročito polnih, te je saveznik u pospešivanju plodnosti i libida, a za žene i u održavanju zdravog ciklusa i ublažavanju menopauzalnih tegoba.

Ašvaganda može imati preventivan i isceljujući uticaj na oboljenja poput dijabetesa, visokog holesterola i krvnog pritiska, karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, artritisa i drugih zapaljenskih stanja – te može da doprinese i poboljšanju telesne izdržljivosti, mišićne snage i atletskog učinka, ali i kognitivnih sposobnosti.

Kako je koristiti

U zavisnosti od svrhe u koje se uzima, i ličnih preferenci, ovaj koren se samostalno može upotrebljavati u obliku praha i kapsula.
Kapsule uglavnom dolaze u manjim dozama, koje se mogu prilagođavati uzimanjem različitog broja kapsula u toku dana – dok ašvaganda u prahu dozvoljava veću slobodu u individualnom i nijansiranom određivanju doze. Najbolje je započeti sa manjim dozama, te ih zatim postepeno povećavati po potrebi – uobičajeno u rasponu između 225 i 600 mg u periodu prvih mesec dana do dva meseca.
Konzumira se sa hranom ili bez nje, a praškasti oblik je zgodan za dodavanje u jogurt, voćne sokove, toplu čokoladu, čajeve, ili smutije.
Može se koristiti u bilo koje doba dana, ali su najzastupljenije preporuke za uzimanje u večernjim časovima, zbog toga što doprinosi poboljšanju mehanizma spavanja.

Suplementi nisu isto što i lekovi

Iako nudi brojne koristi, ašvaganda je samo pomoćno sredstvo u održavanju dobrog zdravlja, kao što su to razni vitamini, minerali, i drugi suplementi predviđeni da samo dopunjuju naš stil života. Kao takva, nije zamena za zdrav način ishrane ili gumica za brisanje štetnih navika.
Slično drugim suplementima, ne pruža svakome iste rezultate, niti je magična biljka koja sama može izlečiti sve tegobe za koje se koristi.
Procenite da li su efekti ašvagande u skladu sa Vašim zdravstvenim potrebama, i imajte na umu da je i uz njenu upotrebu poželjno da negujete kvalitetnu ishranu, san, i fizičku aktivnost.

ostavite odgovor