Popularni recepti

articoka lekovita svojstva
MedicinaZdravlje

Articoka lekovita svojstva

766pogleda

Smanjenje holesterolaholesterol

Articoka lekovita svojstva: Kuvana srca articoke bogata su rastvorljivim vlaknima, posebno inulinom, sto ima povoljan uticaj na zdravlje. Rastvorljiva vlakna imaju sposobnost da se rastvore u vodi i formiraju gelu slicnu supstancu u crevima. Ovo pomaze u smanjenju apsorpcije holesterola i regulisanju nivoa secera u krvi.

U akademskom casopisu koji objavljuje naucne radove iz oblasti farmakologije, 2018 godine objavljeno je da konzumacija kuvanih srca articoke, do 100 grama dnevno,  pomaze u poremecaju nivoa masti u krvi koji moze povecati rizik od srcanih bolesti.  Ovo ukazuje na to da redovna upotreba articoke u ishrani moze biti korisna za osobe koje pate od visokog holesterola.

Smanjenje sistolnog krvnog pritiskavisok krvni pritisak

Articoka lekovita svojstva: Studija iz 2021. godine je obuhvatila 8 randomizovanih klinickih ispitivanja sa 512 ucesnika i bavila se efektima konzumiranja articoke na krvni pritisak.

Pre nego sto udjmo u detalje studije, vazno je razumeti sta zapravo predstavlja sistolni krvni pritisak. Sistolni pritisak je gornji broj u ocitanju krvnog pritiska i oznacava pritisak u arterijama tokom srcane kontrakcije, kada se srce steže i pumpa krv u arterije. Na primer, u ocitanju 120/80, 120 je sistolni krvni pritisak.

Studija je pokazala da articoka ima blagotvoran uticaj na sistolni krvni pritisak, posebno kod osoba koje vec imaju povisen krvni pritisak.  Medjutim, pokazalo se da je i smanjenje dijastolnog krvnog pritiska (donjeg) moguće, ali je potrebno najmanje 12 nedelja uzimanja articoke.

Zdravlje jetrezdrava jetra

Articoka lekovita svojstva: Dodatak articoke ishrani ima pozitivan uticaj na nivoe enzima jetre, kao sto su aspartat aminotransferaza (AST) i alanin aminotransferaza (ALT).

Enzimi AST i ALT su vazni pokazatelji zdravlja jetre, a njihovo povecanje u krvi moze ukazivati na ostecenje jetre ili drugih problema sa organom. Medjutim,  dodatak articoke ishrani moze dovesti do smanjenja nivoa ovih enzima, sto ukazuje  na poboljsanje funkcije jetre i opste zdravlje. Ovo je posebno vazno za osobe koje imaju probleme sa jetrom, kao što su masna jetra (NAFLD) ili druge bolesti jetre. Dodatak articoke ishrani je  jednostavan i prirodan nacin da se poboljsa zdravlje jetre i smanji rizik od komplikacija.

Regulisanje nivoa secera u krvidijabetes

Articoka lekovita svojstva: Articoka je korisna za regulisanje nivoa secera u krvi zbog svog visokog sadrzaja inulina, vrste vlakana koja se slabo vari i koja usporava apsorpciju glukoze u crevima. Ovo je korisno odrzavanju stabilnijih nivoa secera u krvi nakon obroka.

Articoka pomaze celijama koje su otporne na insulin da bolje upravljaju secerom. Otpornost na insulin znaci da telo ne reaguje dobro na insulin, hormon koji pomaze regulisanju secera u krvi. Articoka poboljsava sposobnost celija da koriste i skladiste secer, smanjuje stres u celijama i aktivira proteinske puteve koji pomazu u kontroli secera u krvi.

Smanjenje simptoma iritabilnog crevavaginaleta za kandidu

Articoka sadrzi prebiotike, gore pomenut inulin. Inulin podrzava zdravlje crevne mikroflore. Ovo je korisno za ljude sa IBS-om, jer poremecaji u crevnoj mikroflori doprinose  simptomima IBS-a. Takođe ekstrakt articoke ima antispazmodicna svojstva, odnosno stvojstva koja pomazu u opustanju misica creva. Ovo je korisno za smanjenje bolova i grceva povezanih sa IBS-om.

 

ostavite odgovor