Popularni recepti

grcevi u nogama
Medicina

Grcevi u nogama

860pogleda

Da li ste ikada osetili ostar bol u nogama usred noci, dok ste mirno spavali? Da li vas je ikada zatekao ostar bol u nogama tokom trcanja ili cak dok ste sedeli za radnim stolom? Grcevi u nogama nisu rezervisani samo za nocne sate; mogu se javiti i tokom dnevnih aktivnosti, izazivajuci iznenadnu nelagodnost i smanjujuci vasu sposobnost kretanja. U nastavku istrazujemo sta moze uzrokovati ove neugodne grceve i kako ih mozete spreciti da vam pokvare dan…i san.

Nedostatak vitamina Bgrcevi u nogama

Nedostatak vitamina B kompleksa moze doprineti pojavi grceva u misicima, ukljucujuci i grceve u nogama. Svaki vitamin B ima svoju ulogu u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i misicne funkcije, pa nedostatak bilo kog od ovih vitamina moze imati negativan uticaj. Vitamini B, poput B1, B2, B3, B5 i B6, su kljucni za pretvaranje ugljenih hidrata, proteina i masti u energiju koju nasi misici koriste za kontrakciju. Kada nam nedostaje ovih vitamina, nasi misici mogu patiti jer im nedostaje potrebna energija, sto moze povecati sklonost ka grcevima. Osim toga, vitamin B kompleks igra vaznu ulogu u regulaciji misicnog tonusa. Kada je nas tonus misica regulisan, manja je verovatnoca da ce doci do nevoljnih kontrakcija misica koje uzrokuju bolne grceve. Zato je vazno da ukljucimo dovoljno vitamina B u nasu ishranu kako bismo očuvali zdravlje nasih misica i smanjili rizik od grceva.

Resenje: Da biste smanjili rizik od nedostatka vitamina B i grceva u misicima, vazno je da vasa ishrana bude bogata namirnicama koje sadrze ove vitamine. To ukljucuje mlecne proizvode, meso, ribu, jaja, orasaste plodove, semenke, zeleno lisnato povrce i integralne zitarice. U nekim slucajevima, dodaci vitamina B kompleksa mogu biti potrebni, posebno ako imate povecan rizik od nedostatka ovih vitamina, kao što su trudnice, starije osobe ili osobe sa određenim zdravstvenim stanjima.

Nizak nivo elektrolita 

Grcevi u nogama mogu biti uzrokovani niskim nivoom elektrolita poput magnezijuma, kalijuma i kalcijuma. Ovi minerali su vazni za normalno funkcionisanje misica, ukljucujuci i misice nogu. Magnezijum pomaze u opustanju misica, dok kalijum i kalcijum igraju kljucne uloge u prenosenju signala izmedju nerava i misica. Kada su nivoi ovih elektrolita niski, misici mogu  imati problema sa opustanjem, sto moze rezultirati bolnim grcevima. Ovakvi grcevi su cesto posebno izrazeni tokom noci ili nakon fizicke aktivnosti, kada misici rade intenzivnije. Povecana potreba za elektrolitima moze biti uzrokovana i drugim faktorima, kao sto su dehidracija, ili unos odredjenih lekovi.

Resenje: Postoje oralni rastvori za rehidraciju koji se mogu kupiti u apotekama bez recepta. Ovi rastvori su obicno dostupni u obliku praska ili tableta koje se rastvaraju u vodi. Oni sadrze optimalnu kombinaciju elektrolita, poput natrijuma, kalijuma i glukoze, koja pomaze u brzom nadoknadjivanju gubitka tecnosti i elektrolita uzrokovanog dehidracijom ili intenzivnom fizickom aktivnoscu.

Prekomerna težina ili trudnoćagrcevi u nogama u trudnoci

Trudnoca i prekomerna tezina mogu biti faktori koji doprinose grcevima u nogama. Tokom trudnoce, promene u tezini, hormonalni faktori i povecan pritisak na krvne sudove mogu dovesti do grceva u nogama. Takodje, nedostatak odredjenih minerala, kao sto je magnezijum, koji je cesto u deficitu tokom trudnoce, moze doprineti grcevima u misicima.

Prekomerna tezina moze povecati  pritisak na noge i misice iz nekoliko razloga. Prvo, visak telesne tezine stvara dodatno opterecenje na misice nogu koji podrzavaju tezinu tela. Ovo moze dovesti do umora misica i smanjene efikasnosti cirkulacije krvi u nogama. Drugo, prekomerna tezina moze izazvati povecanje pritiska na krvne sudove u nogama, sto moze ometati normalan protok krvi. Kada protok krvi nije optimalan, misici mogu dobiti manje kiseonika i hranljivih materija koje su im potrebne za pravilno funkcionisanje, sto moze doprineti pojavi grceva.

Resenje: Za trudnice, grcevi u nogama se mogu resiti uzimanjem suplemenata kalcijuma i magnezijuma, ali uvek je vazno konsultovati se sa lekarom pre pocetka uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani, posebno tokom trudnoce. Za osobe sa prekomernom tezinom, pravilna ishrana i redovna fizicka aktivnost su kljucni. Pored ishrane i vezbanja, vazno je odmoriti noge kada god je to moguce kako bi se smanjilo opterecenje na misicima. U nekim slucajevima, moze biti korisno i posavetovati se sa fizioterapeutom ili strucnjakom za resavanje problema sa prekomernom tezinom.

Ozbiljnija stanja

Dok su grcevi u nogama cesto povezani sa nedostatkom elektrolita ili preteranom fizickom aktivnou, postoje i ozbiljnija stanja, pracena dodatnim simptomima, koja mogu biti uzroci.

Noga je hladna

Ako se osim grceva u nozi oseca bol i noga je hladna, moguce je da je doslo do blokade jedne od arterija u nozi, sto moze biti znak ozbiljnog problema sa cirkulacijom krvi. Blokada arterije, poznata kao arterijska okluzija, moze biti uzrokovana nakupljanjem masnih naslaga (ateroskleroza) ili formiranjem krvnog ugruska (tromboza) u arteriji. Ova blokada ometa normalan protok krvi u nogu, sto moze izazvati bol, osecaj hladnoce, trnce ili utrnulost u nozi. Osim toga, moze doci do promena u boji koze (poput plavkastog ili bledog izgleda), smanjenja rasta dlaka na nozi i sporog zarastanja rana. Arterijska okluzija je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku intervenciju. Ako sumnjate da imate blokadu arterije u nozi, vazno je odmah potražiti medicinsku pomoc!

Noga je crvena i topla

Ako je jedna noga crvena, topla na dodir i postoji povreda ili ranija povreda na tom delu, to moze ukazivati na infekciju koze, posebno ako je crvenilo praceno otokom i bolom. Infekcija koze moze biti uzrokovana bakterijama koje ulaze kroz ranu ili ostećenu kozu. Osim toga, povisena temperatura moze ukazivati na prisustvo infekcije, bilo da je u pitanju infekcija koze ili sistemska infekcija koja moze uticati na celo telo.

Lekovi za izbacivanje vode

Lekovi za izbacivanje vode, poznati kao diuretici, mogu dovesti do grceva u nogama kao jedan od njihovih mogucih nezeljenih efekata. Diuretici deluju povecavajuci izlucivanje tecnosti iz organizma putem bubrega, sto može dovesti do gubitka elektrolita kao sto su kalijum, magnezijum i natrijum. Nedostatak ovih elektrolita može uzrokovati grceve u misicima, ukljucujuci grceve u nogama. U slucaju pojave grceva u nogama usled uzimanja diuretika, vazno je da se posavetujete sa lekarom pre nego sto preduzmete bilo kakve promene u terapiji ili prestanete sa uzimanjem lekova. Lekar ce moci da proceni situaciju, pregleda vase zdravstveno stanje i preporuci odgovarajući tretman.

ostavite odgovor