Popularni recepti

Kurkumin suplementi doza
Medicina

Dejstvo kurkumina na reumatoidni artritis i osteoartritis

1kpogleda

Nenadmašni kurkumin: Blagotvorni uticaj na reumatoidni artritis iKurkuma osteoartritis

Kurkuma, biljka koja se tradicionalno koristi u azijskoj kuhinji i ajurvedskoj medicini, krije svoju tajnu u kurkuminu. Kurkumin je aktivni spoj prisutan u korenu ove biljke, koji mu daje njegovu prepoznatljivu intenzivno žutu boju. Ali kurkumin nije samo začin koji daje boju kurkumi; on ima dublje dejstvo na naše zdravlje.

Nekoliko studija je pokazalo da kurkumin može imati koristi za osobe s osteoartritisom i reumatoidnim artritisom Hajde da istražimo više o tome.

Istraživanja

Studija 1

Istraživanje objavljeno u martu 2012. godine bavilo se proučavanjem upotrebe kurkumina kod pacijenata koji pate od aktivnog reumatoidnog artritisa (RA), hroničnog zapaljenja zglobova koje uzrokuje bol, oticanje i oštećenje zglobova.

U ovoj studiji učestvovalo je 45 pacijenata sa dijagnozom reumatoidnog artritisa, a oni su podeljeni u tri grupe. Prva grupa je primala samo kurkumin (500 mg), druga grupa samo diklofenak natrijum (50 mg), dok je treća grupa primala kombinaciju kurkumina i diklofenak natrijuma.
Rezultati su pokazali da je grupa koja je koristila samo kurkumin pokazala najbolje rezultate. Osim toga, kurkumin se pokazao kao bezbedan tretman i nije izazvao nikakve neželjene efekte. Ovo istraživanje je pružilo prve dokaze da je kurkumin bezbedan i da može biti bolji tretman u odnosu na diklofenak natrijum kod pacijenata sa aktivnim reumatoidnim artritisom.

Dr.Robert H. Shmerling

Dr. Robert H. Shmerling, specijalista za reumatologiju i stariji član uredničkog tima Harvard Health Publishing, izneo zanimljiva razmišljanja u vezi sa korišćenjem kurkumina kao potencijalnog tretmana za osteoartritis.

U vezi sa  istraživanjem koje sugeriše da kurkumin može olakšati bolove povezane sa osteoartritisom, Dr. Shmerling ističe da je ovo istraživanje važan korak u razumevanju potencijalnih benefita za osobe sa artritisom. On ukazuje na to da je kurkumin, prirodna supstanca prisutna u začinu kurkuma, poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima i da se njegova upotreba već preporučuje za različite zdravstvene stanja, uključujući srčane bolesti i artritis.

Dr. Shmerling takođe ističe rezultate ovog istraživanja gde su i kurkumin i diklofenak (nesteroidni antiinflamatorni lek) pokazali slično olakšanje simptoma artritisa. U istraživanju je primećeno da su ljudi koji su uzimali kurkumin prijavili manje nuspojava u poređenju sa onima koji su uzimali diklofenak. Takođe je zabeleženo da su oni koji su uzimali kurkumin izgubili nešto telesne težine tokom četiri nedelje trajanja studije.

Kako kurkumin deluje

Smanjuje upalu

Smanjuje bol

Poboljšava funkciju zglobova

Pomaže u zaštiti zglobova od daljnjeg oštećenja

Gde kupiti kurkumin i kako ga koristitiSuplementi sa kurkuminom

Kurkumin se može uzimati kao dodatak ishrani u obliku kapsula koje se mogu kupiti u apoteci. Cena se kreće između 1500-3000din.

Stručnjaci sa sajta ”Fondacija za artritis”, koja je neprofitna organizacija koja finansira istraživanja, pruža obrazovanje za ljude sa artritisom, savetuje da se držite suplemenata sa kurkuminom koji sadrže do 95% kurkumina. Kurkumin je teško apsorbovati u telu; samo oko 2 do 3% može završiti u vašoj krvi. Da biste povećali apsorpciju, uzimajte kurkumin uz obrok u kojem unosite nešto masti. Stručnjaci sa sajta ”Fondacija za artritis” preporučuju 500 mg visokokvalitetnog kurkumina dva puta dnevno kako za osteoartritis i reumatoidni artritis.

Svaki suplement ima preporučenu dozu koja je proučena i testirana da pruži optimalne zdravstvene koristi. Nepoštovanje doziranja može dovesti do nedovoljnog efekta suplementa ili čak potpunog odsustva rezultata. Preporučenu dozu ćete pročitati na pakovanju suplementa, najčešće poleđini.

ostavite odgovor