Popularni recepti

giht ishrana
Hrana

Ishrana kod gihta: jelovnik

2.6kpogleda

Ishrana kod gihta ima izuzetnu važnost jer može biti ključna u kontrolisanju simptoma i sprečavanju ove upalne bolesti. Ograničavanje unosa purina, posebno iz crvenog mesa, morskih plodova i određenih namirnica bogatih fruktozom, može smanjiti nivo mokraćne kiseline u organizmu i smanjiti rizik od nagomilavanja kristala u zglobovima.

Ishrana kod gihta i jelovnikdorucak

Ovaj jelovnik ima za cilj smanjenje unosa purina, koji je odgovoran za stvaranje mokraćne kiseline i formiranju kristala u zglobovima.

Doručak:

Dan 1: Ovsena kaša od celovitih žitarica sa niskim sadržajem purina (ovas, heljda) u kombinaciji sa borovnicama, malinama ili kupinama.

Dan 2: Kuvana jaja, ili omlet od belanaca sa pečurkama, uz to možete dodati 1/4 šolje nemasnog sira ili avokado kao zdrave masti.

Dan 3:Dve kriške integralnog hleba sa humusom, rotkvicama i paradajzom.

Dan 4: Sendvič sa paradajzom i avokadom.

Dan 5: Ovsena kaša sa bademima

Ručak

rucak

Neki morski plodovi  sadrže veću količinu purina u poređenju sa drugim vrstama, među njima su školjke, dagnje, ostrige.Ali riba poput lososa,je bogata zdravim masnoćama koje imaju pozitivan uticaj na zdravlje srca. Takođe je i piletina namirnica koja je umerena u purinu.

Dan 1: Piletina sa kuvanim smeđim pirinčem i barenim povrćem.

Dan 2: Losos sa svežom salatom od paradajza, crnih maslina, i zelene salate.

Dan 3: Salata od kinoe sa kuvanim jajima i svežim povrćem

Dan 4: Grčka salata s pečenom piletinom: Napravite salatu od zelene salate, paradajza, krastavaca, crnih maslina i niskomasnog sira poput feta sira. Dodajte pečenu piletinu za proteinski unos.

Dan 5:Piletina Caprese: Pecite pileće grudi, a zatim ih prelijte sosom od paradajza i pospite preko svega tanko narezane šnite mozzarelle i svežeg bosiljka. Poslužite uz integralni pirinač ili bareno povrće

Večera

grcki jogurt sa bademima

Niskomasni mlečni proizvodi kao niskomasni jogurt, su dobre zamene za proteine jer imaju nisku količinu purina.  Grčki jogurt je odlična opcija za konzumiranje.

Dan 1: Integralna testenina sa paprikama i niskomasnim feta sirom.

Dan 2: Salata od kinoe i patdližana.

Dan 3: Pečeni losos sa integralnim pirinčem i pečenim povrćem.

Dan 4: Pola šolje smeđeg pirinča sa brokolijem

Dan 5: Grčki jogurt: Dodajte iseckane orahe, bademe, lešnike ili druge orašaste plodove u činiju sa grčkim jogurtom.

Šta istraživači kažu?

U kontekstu gihta, mediteranska i DASH ishrana je takođe prihvatljiva. Studija je pokazala da mediteranska ishrana može imati povoljne efekte na nivoe mokraćne kiseline i rizik od gihta. Uključivanje namirnica kao što su maslinovo ulje, riba, povrće, integralne žitarice i orašasti plodovi može doprineti smanjenju upala i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

Univerzitetski medicinski centar u Pittsburghu izveštava da pacijenti koji boluju od gihta mogu konzumirati oko 170 grama hrane bogate proteinima, umerene purinima, poput piletine svakog dana.

 

Mediteranska i DASH dijeta mogu biti korisne za ljude sa gihtom, ali se preporučuje konsultacija sa lekarom ili nutricionistom kako bi se prilagodila ishrana individualnim potrebama i ciljevima.

ostavite odgovor