Popularni recepti

etericno ulje djumbira
Zdravlje

Eterično ulje đumbira

1.7kpogleda

Najjači benefiti eteričnog ulja đumbira: Štiti bubrege i želudacetericno ulje djumbira

U dubokim prostranstvima prirode, ova esencija se pažljivo izdvaja i destiluje kako bi otkrila svoju unikatnu moć i lekovita svojstva. Đumbirovo ulje se dobija iz podzemnog rizoma đumbira, kroz pažljiv proces destilacije koji otkriva njegove najdragocenije tajne. Ovaj podzemni koren, prepun vitalnosti i energije, obuzet je moćnim jedinjenjima koja mu daju karakterističan miris i terapeutske benefite. U trenutku kad se kapljice ovog ulja oslobode, prostor ispunjava osećaj dubokog zadovoljstva i blagostanja.

Kako se dobija eterično ulje đumbira?

Eterično ulje đumbira dobija se procesom destilacije korena đumbira.  Količina đumbira potrebna za proizvodnju jednog litra eteričnog ulja đumbira može varirati, ali se generalno smatra da je potrebno oko oko 30 kilograma đumbira! Dobijeno eterično ulje đumbira se čuva u tamnim i dobro zatvorenim bočicama kako bi se očuvala njegova svežina i kvalitet.

Zaštitni efekat na želudaccaj od djumbira

Đumbir je poznat po svojim sposobnostima da smanji različite vrste stomačnih problema. Jedan od najčešćih načina korišćenja đumbira za ove svrhe je priprema đumbir čaja. Možete iseckati koren đumbira na tanke kolutove i dodati ih u šolju ključale vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim procedite i pijte čaj polako. Đumbir je posebno efikasan u ublažavanju mučnina. Može biti koristan kod mučnine izazvane putovanjem, jutarnje mučnine tokom trudnoće ili opšte mučnine povezane sa stomačnim poremećajima. Njegovi prirodni sastojci mogu pomoći u smirivanju stomaka i smanjenju osećaja mučnine. Takođe, đumbir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u stomaku. Može se koristiti za ublažavanje simptoma gastrointestinalnih poremećaja kao što su iritabilni crevni sindrom (IBS), nadimanje i gasovi. Đumbir može pomoći u opuštanju mišića creva i poboljšanju varenja.

Kada se koristi kao eterično ulje, đumbir može se primenjivati lokalno na stomaku. Dodavanje nekoliko kapi đumbirovog ulja u bazno ulje poput kokosovog ili bademovog ulja i blago masiranje stomaka može pomoći u smanjenju nelagodnosti, grčeva i nadimanja. Đumbir je prirodni lek koji se koristi već vekovima za ublažavanje stomačnih problema. Njegova sposobnost da smanji mučninu, ublaži upalu i poboljša varenje čini ga dragocenim saveznikom za održavanje zdravog digestivnog sistema.

Zaštitni efekat na bubrege

Njegova prirodna moć da umanji upalu i smanji oticanje postala je predmet istraživanja i interesovanja naučne zajednice. Nedavna istraživanja su pokazala da đumbir ima izražen antiupalni efekat. Studija sprovedena na životinjama je proučavala uticaj eteričnog ulja đumbira i kurkume na nefrotoksičnost izazvanu kadmijumom, toksičnom supstancom. Rezultati su bili izuzetno obećavajući. Rezultati studije su pokazali da su esencijalna ulja đumbira i kurkume imala zaštitni efekat na bubrege pacova tretiranih kadmijumom. Ova ulja su sprečila promene u funkciji bubrega i smanjila nivo upalnih markera. To znači da đumbir ima sposobnost da smanji oštećenje bubrega izazvano kadmijumom i smanji upalu u tom području. Ovo je izuzetno važno jer upala u bubrezima može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući hroničnu bolest bubrega.

Studija: Nephroprotective Effect of Essential Oils from Ginger (Zingiber officinale) and Turmeric (Curcuma longa) Rhizomes against Cadmium-induced Nephrotoxicity in Rats – PubMed (nih.gov) 

ostavite odgovor