Popularni recepti

Ananas
Hrana

Ananas – saveznik u borbi protiv gojaznosti

737pogleda

Ananas i njegova uloga u mršavljenju

Jedna od namirnica koja je postala popularna zbog svojih potencijalnih efekata na smanjenje telesne mase je ananas. Ovaj sočni tropski plod bogat je vitaminima i mineralima.Međutim, jesu li tvrdnje o njegovom efektu na gubitak težine utemeljene na činjenicama ili su samo mit? U ovom tekstu istražujemo naučne dokaze o tome kako ananas može pomoći u smanjenju težine i kako ga možete uključiti u svoju ishranu na zdrav i ukusan način.

Mogu li dnevne doze soka od ananasa smanjiti rizik od gojaznosti?gojaznost i ananas

Gojaznost predstavlja ozbiljan problem širom sveta, jer povećava rizik od mnogih bolesti, uključujući srčane bolesti, dijabetes i kancer. Mnoge studije su istraživale različite tretmane za smanjenje gojaznost. Ananas je jedna od namirnica koja se često spominje kao mogući tretman za gojaznosti. U ovoj studiji, istraživači su želeli da istraže da li sok od ananasa ima pozitivan efekat na smanjenje gojaznosti i kako se to dešava na molekularnom nivou. U studiji je korišćen model gojaznih pacova kojima je data ishrana sa visokim udelom masti. Grupa pacova je dobila sok od ananasa, dok je kontrolna grupa dobijala samo vodu. Nakon 8 nedelja, pacovi su ubijeni, a njihove jetre, masnoće i krv su analizirani da bi se utvrdili efekti soka od ananasa na gojaznost i povezane faktore.

studija: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6170270/

Rezultati:

Studija je pokazala da sok od ananasa ima pozitivan efekat na smanjenje telesne mase, masnoće u jetri i serumske lipide u gojaznim pacovima koji su bili hranjeni sa masnom hranu ishranom. Takođe, primetno je smanjenje broja i veličine adipocita (ćelije u telu koje skladište masti).

Zaključak:

Sok od ananasa se pokazao kao potencijalni tretman za smanjenje gojaznosti, sa pozitivnim efektima na metabolizam masti u gojaznim pacovima. Ovi rezultati ukazuju na to da sok od ananasa može biti efikasan tretman za gojaznost.

Sirće od ananasasirće od ananasa

Ananasovo sirće je jedan od novijih dodataka ishrani koji je privukao pažnju zdravstvenih entuzijasta i istraživača. Ovo sirće se pravi fermentacijom ananasovog soka i koristi se u mnogim kuhinjama kao začin, a takođe se smatra i korisnim za zdravlje. Jedna studija se bavila uticajem ananasovog sirćeta na gene koji su povezani s gojaznošću i mikrobiotom creva kod miševa na visokokaloričnoj ishrani. Grupa miševa je dobijala visokokaloričnu ishranu i ananasovo sirće, dok je kontrolna grupa samo dobijala visokokaloričnu ishranu. Rezultati su pokazali da je grupa miševa koja je dobijala ananasovo sirće imala smanjenje telesne mase i masnih naslaga u poređenju s kontrolnom grupom. Takođe je primećeno da ananasovo sirće utiče na regulaciju gena povezanih s gojaznošću i promenu u mikrobioti creva.

Studija sugeriše da bi ananasovo sirće moglo biti korisno kao dodatak ishrani za smanjenje rizika od gojaznosti i povezanih bolesti.

studija:Pineapple Vinegar Regulates Obesity-Related Genes and Alters the Gut Microbiota in High-Fat Diet (HFD) C57BL/6 Obese Mice (hindawi.com)

Istraživanja pokazuju da ananas može biti korisan u procesu gubitka težine. Ako se borite sa viškom kilograma, postoji nekoliko načina da uključite ananas u vašu ishranu. Možete ga konzumirati u obliku soka, ili iseckanog voća i  dodati ga u salate i povrće za dodatnu aromu. Ako želite koristiti ananas kao deo vašeg plana za smanjenje telesne mase, najbolje bi bilo da se konsultujete sa nutricionistom. Oni vam mogu dati savete o tome koliko ananasa treba da unosite, kako ga možete kombinovati sa drugim namirnicama i kako da ga uključite u vašu ishranu na najefikasniji način.

ostavite odgovor