Hrana

Kesten: Zdravstveni benefiti

Bogat vlaknima

Kesteni su bogati vlaknima, a u 100 grama pečenih kestena obično se nalazi oko 8–10 grama vlakana. Ovo čini kestene odličnim izvorom vlakana, što je korisno za probavu i zdravlje creva.

Preporučena dnevna doza vlakana za odrasle je oko 25–30 grama, zavisno od pola i uzrasta. Dakle, 100 grama pečenih kestena pokriva oko 30-40% dnevnih potreba za vlaknima.

Poređenje sa drugim namirnicama:

Ovsene pahuljice: Oko 10–12 grama vlakana na 100 grama.

Seme lana: Približno 27 grama vlakana na 100 grama.

Mahunarke (npr. pasulj): Oko 6–8 grama vlakana na 100 grama

S obzirom na to da kesteni sadrže 8–10 grama vlakana na 100 grama, to se može smatrati dobrim izvorom vlakana, posebno u poređenju sa nekim drugim namirnicama koje često konzumiramo.

Zdravstvene prednosti vlakana

Poboljšanje probave: Povećava volumen stolice i olakšava pražnjenje creva.

Regulacija šećera u krvi: Pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.

Kontrola težine: Pomažu u osećaju sitosti, što može doprineti upravljanju težinom.

Bogat manganom

Kesten je dobar izvor mangana. U 100 grama pečenih kestena može se naći oko 43% dnevne vrednosti (DV) mangana, što znači da su kesteni značajan izvor ovog minerala.

Mangan pomaže telu da razgradi ugljene hidrate (kao što su hleb i voće) i pretvori ih u energiju koju možemo koristiti. Kada jedemo ugljene hidrate, nivo šećera u krvi raste. Mangan pomaže telu da brže reaguje na insulin, hormon koji pomaže da se šećer u krvi vrati u normalu. To je važno jer stabilan nivo šećera u krvi može smanjiti rizik od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Bogat bakrom

100 grama pečenih kestena sadrži oko 47% dnevne vrednosti (DV) bakra, to znači da ta količina kestena doprinosi značajnom delu preporučene dnevne potrebe za ovim mineralom.

Bakar je esencijalan mineral koji igra ključnu ulogu u metabolizmu gvožđa. U telu, gvožđe je važno za proizvodnju hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik.

Bakar pomaže enzimima koji su odgovorni za pretvaranje gvožđa u oblik koji telo može efikasno koristiti. Kada unosimo gvožđe iz hrane, bakar omogućava da se ovo gvožđe apsorbuje u crevima. Ako nivo bakra nije adekvatan, apsorpcija gvožđa može biti smanjena, što može dovesti do problema.

Nedostatak gvožđa može izazvati anemiju, stanje koje se karakteriše smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca. Anemija može uzrokovati simptome kao što su umor, slabost i problemi sa koncentracijom. Bakar pomaže u stvaranju proteina koji transportuju gvožđe u krvi i skladište ga u telu. Na taj način, adekvatan unos bakra osigurava pravilnu funkciju gvožđa i zdravlje krvi.

Galna i elaginska kiselina

Galna je fenolna kiselina koja se nalazi u raznim biljkama i voću. Ima važne biološke funkcije, uključujući regulaciju metabolizma i smanjenje upalnih procesa. Galna kiselina se često koristi u istraživanjima zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući antikancerogena svojstva.

Elaginska kiselina je takođe fenolna kiselina, ali se smatra snažnijim antioksidansom. Nalazi se u različitim plodovima, posebno u malinama, borovnicama i orašastim plodovima, uključujući kesten. Njena sposobnost da neutralizuje slobodne radikale i smanjuje oksidativni stres čini je važnom komponentom u borbi protiv različitih hroničnih bolesti.

Kesten se često prepoznaje kao izvor ovih korisnih kiselina, posebno u divljem kestenu. Sadržaj ovih kiselina može varirati u zavisnosti od vrste kestena i načina obrade. U divljem kestenu, koncentracija elaginske kiseline može biti značajna, dok je galna kiselina prisutna u manjoj meri.

Smanjenje serumski holesterol

Jedan od značajnih nalaza istraživanja o konzumaciji kestena jeste smanjenje nivoa serumskog holesterola kod miševa koji su bili na dijeti obogaćenoj kestenom. Ovaj efekat može imati važne implikacije za zdravlje srca i krvnih sudova.

U istraživanju, konzumacija kestena rezultirala je smanjenjem ukupnog holesterola i LDL holesterola, što je posebno važno jer su povišeni nivoi LDL holesterola povezani sa povećanim rizikom od srčanih bolesti. Pored toga, smanjenje nivoa triglicerida takođe može doprineti zdravijem lipidnom profilu.

Isidora C

Share
Published by
Isidora C

Recent Posts

Adisonova bolest: Natrijum i šećer u krvi

Uticaj Adisonove bolesti na ravnotežu natrijuma i šećera u krvi Adisonova bolest je endokrini poremećaj…

8 сати ago

Ketoni u urinu: Razumevanje njihovog prisustva

Ketoni u urinu Ketoni u urinu, ili ketonurija, je stanje koje se javlja kada telo…

6 дана ago

Kalorije banana

Kalorije banana su jedno od najčešćih pitanja kada ljudi razmišljaju o tome koliko je banana…

1 седмица ago

Topla cokolada: Kreativne kombinacije

Bilo da uživate u klasičnoj verziji ili istražujete kreativne kombinacije, ovaj neprevaziđeni napitak može da…

2 седмице ago

Artritis prstiju sake

Bol u ranim fazama U početnim fazama artritisa, pacijenti često osećaju blagu nelagodu u prstima.…

2 седмице ago

Tetraciklini

Tetraciklini: Sve manje u upotrebi Tetraciklini su klasa antibiotika koja može delovati protiv širokog spektra…

2 седмице ago

This website uses cookies.