Povracanje krvi, poznato i kao hematemeza, moze biti ozbiljan simptom koji ukazuje na razlicite medicinske probleme.

Od svetlo crvene do tamno smeđe

Svetlo crvena krv

Svetlo crvena boja krvi potiče iz gornjih delova probavnog sistema, kao što su jednjak ili želudac. Ako krv izgleda svetlo crvena, to znači da krvarenje nije imalo dovoljno vremena da se hemijski promeni u želucu. Krv koja je tek počela da izlazi iz krvnih sudova u ovim područjima zadržava svoju izvorno svetlu crvenu boju.

Potencijalni uzroci

Pucanje variksa u jednjaku: Ove proširene vene mogu uzrokovati intenzivno krvarenje koje se može pojaviti kao svetlo crvena krv u povraćanju.

Upala ili iritacija: Stanja poput akutne upale jednjaka (ezofagitisa) ili iritacije sluznice želuca mogu uzrokovati krvarenje koje se brzo prikazuje kao svetlo crvena krv.

Povrede: Traume ili opekotine u gornjim delovima probavnog sistema mogu izazvati brzo krvarenje koje je svetlo crveno.

Povraćanje svetlo crvene krvi zahteva hitnu medicinsku procenu. Budući da može ukazivati na ozbiljno krvarenje koje se brzo događa, važno je brzo utvrditi uzrok kako bi se primila odgovarajuća terapija i sprečili dalji zdravstveni problemi.

Crvene mrlje (krvne mrlje) pomešane sa hranom

Ove crvene mrlje mogu izgledati kao crvene linije ili mrlje u mešavini sa hranom. To može značiti da krv nije imala dovoljno vremena da se potpuno hemijski promeni, što je obično slučaj kada je krvarenje relativno sveže.

Potencijalni uzorci

Čir na želucu: Ako imate čir na želucu, može doći do povremenog krvarenja koje se pojavljuje kao crvene mrlje ili trakice u povraćanju.

Upala sluznice: Iritacija ili upala sluznice želuca ili jednjaka može izazvati krvarenje koje se pojavljuje u povraćanju kao crvene mrlje ili trakice.

Manje povrede: Povrede unutar želuca ili jednjaka mogu izazvati male količine krvi koja se pomeša sa hranom i izlazi u povraćanju.

Tamno smeđa krv

Kada povraćanje krvi sadrži tamno smeđu krv koja liči na talog kafe, to je upozoravajući simptom! Ovaj simptom je znak da je krv bila u želucu dovoljno dugo da se hemijski promeni, što se događa zbog reakcije između krvi i želudačnih sokova.

Kada krv ostane u želucu duže vreme, ona se meša sa želudačnim sokovima koji sadrže kiseline. Ova hemijska reakcija menja boju krvi. Tamno smeđa boja nastaje zbog oksidacije hemoglobina u krvi, koja se pretvara u supstancije poznate kao hematin, što daje krvavu masu tamnu boju.

Potencijalni uzorci

Krvarenje iz čira: Čirevi na želucu ili dvanaestopalačnom crevu mogu uzrokovati dugotrajno krvarenje. Krv koja ostaje u želucu zbog čira menja boju i može se pojaviti kao tamno smeđa u povraćanju. Ovo može biti znak da je krvarenje ozbiljno i potrebno je hitno medicinsko lečenje.

Gastrointestinalno krvarenje: Teške upale ili oštećenja sluznice želuca, kao što je gastritis ili erozivni gastritis, mogu uzrokovati krvarenje koje, ako ostane u želucu, postaje tamno smeđ- povracanje krvi.

Tumori: Tumori u želucu ili gornjem delu creva mogu uzrokovati krvarenje koje se može hemijski promeniti u tamno smeđu boju.

Ako primetite tamno smeđu krv u povraćanju, to je znak da je neophodno odmah potražiti medicinsku pomoć. Ovo stanje može biti povezano sa ozbiljnim problemima u gastrointestinalnom traktu koji zahtevaju hitno lečenje kako bi se sprečile potencijalno opasne komplikacije.

Lekar će verovatno preporučiti dodatne dijagnostičke testove kao što su endoskopija (pregled unutrašnjosti gastrointestinalnog trakta) ili druge pretrage kako bi se utvrdio izvor krvarenja i njegov uzrok.

Isidora C

Share
Published by
Isidora C

Recent Posts

OGTT test rezultati

Tokom OGTT testa, pacijent pije rastvor glukoze koji obično sadrži 75 grama glukoze rastvorene u…

1 седмица ago

Ketoacidoza

Glukoza i energija Insulin je hormon koji omogućava glukozi da uđe u ćelije i koristi…

1 седмица ago

Hronicni umor

Autoimune bolesti Autoimune bolesti i hronicni umor: Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sistem…

1 седмица ago

Fenilketonurija

Fenilketonurija, poznata i kao Felingova bolest, predstavlja ozbiljan poremećaj metabolizma koji može imati teške posledice…

2 седмице ago

Nedostatak bakra u organizmu

Nedostatak bakra u organizmu: razlozi Proliv može doprineti nedostatku bakra, jer uzrokuje gubitak hranljivih materija…

2 седмице ago

Gastroskopija iskustva

Nakon nekoliko meseci borbe sa neprijatnim simptomima kao što su žgaravica, gorušica i osećaj kiseline…

2 седмице ago

This website uses cookies.