Glukoza i energija

Insulin je hormon koji omogućava glukozi da uđe u ćelije i koristi se za proizvodnju energije. Kada je nivo insulina nedovoljan, kao što je to slučaj kod dijabetesa tip 1, glukoza ne može ući u ćelije. Kada glukoza ne može ući u ćelije zbog nedostatka insulina, telo se suočava s ozbiljnim problemom – manjak energije unutar ćelija

Normalno, ćelije koriste glukozu kao glavni izvor energije. Kada glukoza ne može ući u ćelije zbog nedostatka insulina, ćelije ne mogu obavljati svoje normalne funkcije i proizvoditi potrebnu energiju. Ćelije zahtevaju kontinuiran izvor energije za obavljanje osnovnih funkcija, kao što su rast, obnova i održavanje. Ako glukoza nije dostupna, ćelije traže druge načine za dobijanje energije.

Razgradnja masti i ketoacidoza

Kada glukoza nije dostupna, telo prelazi na razgradnju masti kako bi dobilo energiju. Masti su bogate energijom i njihov razgradni proces oslobađa masne kiseline.

Masne kiseline se transportuju do jetre, gde se razlažu i pretvaraju u ketonska tela. Ketonska tela mogu preći u ćelije i služiti kao alternativa glukozi za proizvodnju energije. Razgradnja masti i proteina omogućava telu da preživi u uslovima kada glukoza nije dostupna. Ovo je bitno za očuvanje vitalnih funkcija i organskih sistema.

Ali ova ketonska tela su kisela.

pH krvi

Normalan pH krvi je oko 7.35 do 7.45, što je blago alkalno. Kada ketonska tela povećaju kiselost u krvi, pH krvi opada. Ovo stanje gde pH krvi pada ispod normalnog nivoa (ispod 7.35) naziva se metabolička acidoza. U ovom stanju, krv postaje previše kisela.  Telo pokušava da kompenzuje ovu kiselost na nekoliko načina. Jedan od njih je povećano disanje , kako bi se izbacila višak ugljen-dioksida, koji je takođe kiselina.

Ako se acidoza ne leči, može doći do oštećenja organa, poremećaja u radu srca, problema sa bubrezima i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Zadah na aceton

Kada osoba ima ketoacidozu, može se primetiti specifičan zadah na aceton. Ovaj miris se često opisuje kao voćni ili slatkast, i nastaje kada se ketonska tela oslobađaju iz tela kroz izdah. Ovo je indikator visokih nivoa ketona u krvi.

Pad krvnog pritiska

Kada telo gubi puno tečnosti, kao što je to slučaj u dijabetičkoj ketoacidozi zbog poliurije (povećanog mokrenja), obim tečnosti u krvotoku se smanjuje. Ovo je uzrokovano velikim količinama urina koje se izlučuju. Kada dođe do značajnog gubitka tečnosti, smanjuje se obim krvi u krvnim sudovima. Krvni pritisak zavisi od količine krvi koja cirkuliše kroz krvne sudove i sile koju srce koristi za pumpanje te krvi.

Kada je obim krvi smanjen, srce ne može efikasno da pumpa krv kroz krvne sudove, što dovodi do pada krvnog pritiska.

Kako da razlikujete hipoglikemiju od ketoacidoze: ključne razlike

Ukoliko vidite nekoga ko je iznenada postao slab, zbunjen, ili izgleda da je izgubio svest, može biti teško utvrditi da li se radi o hipoglikemiji ili ketoacidozi. Ova dva stanja, iako su povezana sa dijabetesom, imaju vrlo različite uzroke i tretmane.

Hipoglikemija je stanje kada nivo šećera u krvi padne ispod normalnih vrednosti. Ovo može biti uzrokovano sa previše unetog insulina, preskočenim obrocima, ili prekomernim fizičkim naporom.

Kako ih razlikovati na terenu:
  1. Procenite simptome:
  • Hipoglikemija: Ako osoba ima simptome kao što su drhtanje, znojenje, i osećaj gladi, najverovatnije se radi o hipoglikemiji.
  • Ketoacidoza: Ako osoba ima voćni miris iz usta, ubrzano diše, i ima simptome kao što su mučnina i ekstremna žeđ, možda se radi o ketoacidozi.

2. Proverite nivo šećera u krvi (ako je moguće):

  • Hipoglikemija: Nizak nivo šećera u krvi je ključni pokazatelj.Nivo šećera ispod 4 mmol/L (72 mg/dL).
  • Ketoacidoza: Visok nivo šećera u krvi i prisustvo ketonskih tela ukazuju na ketoacidozu. Nivo šećera iznad 13-15 mmol/L (240-270 mg/dL)

3. Reagujte adekvatno:

  • Hipoglikemija: Ako je osoba svesna, dajte im nešto sa visokim sadržajem šećera. Ako nisu svesni, potražite hitnu medicinsku pomoć.
  • Ketoacidoza: Odmah tražite medicinsku pomoć. Pacijent će verovatno trebati intravenska tečnost i insulin kako bi se stabilizovao.

 

Isidora C

Share
Published by
Isidora C

Recent Posts

Povracanje krvi

Povracanje krvi, poznato i kao hematemeza, moze biti ozbiljan simptom koji ukazuje na razlicite medicinske…

2 дана ago

OGTT test rezultati

Tokom OGTT testa, pacijent pije rastvor glukoze koji obično sadrži 75 grama glukoze rastvorene u…

1 седмица ago

Hronicni umor

Autoimune bolesti Autoimune bolesti i hronicni umor: Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sistem…

1 седмица ago

Fenilketonurija

Fenilketonurija, poznata i kao Felingova bolest, predstavlja ozbiljan poremećaj metabolizma koji može imati teške posledice…

2 седмице ago

Nedostatak bakra u organizmu

Nedostatak bakra u organizmu: razlozi Proliv može doprineti nedostatku bakra, jer uzrokuje gubitak hranljivih materija…

2 седмице ago

Gastroskopija iskustva

Nakon nekoliko meseci borbe sa neprijatnim simptomima kao što su žgaravica, gorušica i osećaj kiseline…

2 седмице ago

This website uses cookies.