Categories: Dijete

Fasting dijeta revitalizacije

Fasting dijeta revitalizacije : Otključajte svoj potencijal zdravlja

Jedan od režima ishrane koji izaziva dosta kontroverzi je I periodično gladovanje, poznato i kao fasting dijeta (intermittent fasting). Ali, važno je razumeti razliku između pravog gladovanja i ovog načina ishrane.

Fasting dijeta nam može pomoći da sagorimo višak masnih naslaga i dovedemo telo u bolju formu. Potrebno je istaći da je ovo normalna pojava i da neće izazvati nikakve ozbiljne posledice. Kada ne jedete, vaše telo će početi da sagoreva svoju sopstvenu masnoću kako bi dobilo potrebnu energiju.

Zato ako želite da postignete ciljeve u vezi sa zdravljem i fitnesom fasting dijeta može biti dobar izbor za vas.

Fasting dijeta se odnosi se na različite načine ”gladovanja” koji mogu biti odličan način za poboljšanje vašeg zdravlja. Iako mnogi ljudi preferiraju duže gladovanje, oni mogu biti prezahtevni za održavanje, pogotovo tokom radne nedelje. Zbog toga postoji nekoliko načina koje možete isprobati.

Najpopularniji način fasting dijete među ljudima koji praktikuju gladovanje je 16:8 raspored. To znači da imate 16-satni period gladovanja, kada ne unosite hranu i kalorije, nakon čega sledi 8-satni period u kojem jedete koliko god i kada god želite (bitno je napomenuti da ne treba da se prejedate, niko nije rekao da je u ovom period dozvoljeno uneti 10.000 kalorija, ali za razliku od nekih drugih dijeta nije naglašeno šta treba da jedete). Ovaj raspored je najlakši za održavanje, jer je dovoljno da jednostavno preskočite doručak.

Fasting dijeta- primer kako bi izgledalo 16:8 gladovanje:

12:00h: Početak osmočasovnog perioda ishrane, prvog obroka dana. Preporučuje se obrok koji će vas držati sitima duže vreme, kao što su npr. jaja sa sirom, sendvič sa piletinom, ili ovsena kaša ako nju preferirate. Napomena: Kafa i čaj su dozvoljeni u bilo kom periodu dana, ali mora biti kafa bez dodatog šećera, i mleka! Tako da možete uživati u vašoj prvoj jutarnjoj kafi, i pre 12h

15:00 h: Drugi obrok koji može sadržati zdrave ugljene hidrate, belančevine i masti. Primera radi, špageti sa ćuretinom, piletina sa krompirom, ili za vegeterijance grilovani tofu sa povrćem 

18:00h: Treći obrok koji će vam dati dovoljno hranjivih materija pre nego što uđete u period gladovanja. Probajte sa pečenom ribom po izboru, grilovano povrće sa krompirom ili smeđim pirinčem, crni ili beli pasulj.

20:00 h: Poslednji obrok (više grickalica) u periodu ishrane. Ovde bi trebalo izbegavati tešku hranu i umesto toga se opredeliti za nešto lako probavljivo- neka voćka, krekeri, grčki jogurt.

20:00h – 12:00 h: Početak perioda gladovanja. Tokom ovog perioda, pokušajte da pijete dovoljno vode, čaja ili kafe bez šećera, kako biste održali održavali se osećaj sitosti. 

Ovaj raspored ishrane omogućava vam da se hranite normalno tokom dana, dok u isto vreme dajete telu dovoljno vremena da se odmori i regeneriše. 

Fasting dijeta- priprema za prvi dan gladovanja

Prva stvar – hidratacija! Voda je ključna. Kada gladujete, vaš organizam ponekad može da zbuni žeđ sa glađu. Zato je važno da imate vodu pri ruci i da pijete dovoljno vode tokom dana. To će vas održati hidriranim, održati hormone pod kontrolom i smanjiti želju za hranom.

Druga stvar- mentalna priprema. Fasting dijeta nije laka, ali to je pre svega igra uma. vaš um će pokušati da vas navodi da jedete, ali morate shvatiti da to nije vaše telo koje gladuje, već vaša želja za hranom koja je jaka. Morate se pripremiti mentalno, i fokusirati na cilj koji želite da postignete.

Priprema za prvi dan gladovanja može biti izazovna, ali i uzbudljiva. Važno je da se fokusirate na svoj cilj i da budete spremni za izazove koji vas čekaju. Ako se pripremite na pravi način, uspeh je zagarantovan!

Yann E

Recent Posts

OGTT test rezultati

Tokom OGTT testa, pacijent pije rastvor glukoze koji obično sadrži 75 grama glukoze rastvorene u…

5 дана ago

Ketoacidoza

Glukoza i energija Insulin je hormon koji omogućava glukozi da uđe u ćelije i koristi…

6 дана ago

Hronicni umor

Autoimune bolesti Autoimune bolesti i hronicni umor: Autoimune bolesti su stanja u kojima imunološki sistem…

1 седмица ago

Fenilketonurija

Fenilketonurija, poznata i kao Felingova bolest, predstavlja ozbiljan poremećaj metabolizma koji može imati teške posledice…

1 седмица ago

Nedostatak bakra u organizmu

Nedostatak bakra u organizmu: razlozi Proliv može doprineti nedostatku bakra, jer uzrokuje gubitak hranljivih materija…

1 седмица ago

Gastroskopija iskustva

Nakon nekoliko meseci borbe sa neprijatnim simptomima kao što su žgaravica, gorušica i osećaj kiseline…

1 седмица ago

This website uses cookies.